Fitch: Πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία οι δασμοί ύψους 2 τρισ. δολ.

Fitch: Πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία οι δασμοί ύψους 2 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο θα αυξηθεί το κόστος των επιχειρήσεων και θα μειωθούν οι πραγματικοί μισθοί

Οι συνολικοί δασμοί ύψους 2 τρισ. δολαρίων που σχεδιάζονται να επιβληθούν μετά την διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα και την ΕΕ για τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, θα μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4% το 2019, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «η κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων που οδηγεί σε νέους δασμούς συνολικού ύψους 2 τρισ. δολαρίων, θα μείωνε την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4% το 2019, σε 2,8% από 3,2% που είναι η βασική πρόβλεψη».

Όπως αναφέρει ο Fitch, σε παγκόσμιο επίπεδο:

  • Οι δασμοί θα οδηγήσουν αρχικά σε υψηλότερες τιμές εισαγωγής, αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και μειώνοντας τους πραγματικούς μισθούς.
  • Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι τιμές των μετοχών θα επιβραδυνθούν, με περαιτέρω μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στις επί μέρους επιπτώσεις, ο οίκος προβλέπει, ότι :

  • Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα είναι οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο.
  • Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι κατά 0,7% χαμηλότερη το 2019 από τις βασικές προβλέψεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά και κατά 1,5% στο Μεξικό.
  • Η Κίνα θα επηρεαστεί λιγότερο, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 0,3% χαμηλότερη από την πρόβλεψη αναφοράς.
  • Η πολιτική νομισματικής σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα χαλαρώσει, δεδομένης της χαμηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με το επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφώνεται κατά περίπου 0,5% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.