Ο Γιούνκερ σήμερα στον Τραμπ με την απειλή αντίμετρων

Ο Γιούνκερ σήμερα στον Τραμπ με την απειλή αντίμετρων

Η τετ-α-τετ συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ενδέχεται να είναι τεταμένη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει προκαλεί αντιδράσεις και από το κόμμα του, τους Ρεπουμπλικάνους.

Ήδη ο Γιούνκερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα αισιόδοξος» ενόψει των συζητήσεων σήμερα.

«Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε εχθροί των ΗΠΑ, έχουμε ένα κοινό παρελθόν το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. (Όμως) δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει αντίμετρα σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρεμ,  μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους γεωργούν που πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλαν σε κάποια αμερικανικά προϊόντα η ΕΕ, η Κίνα και ο Καναδάς σε αντίποινα για τους δασμούς του Τραμπ.
Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν προμηνύεται δύσκολη.

Επίσης η Ευρωπαία επίτροπος εκτίμησε ότι η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να αρθούν όλοι οι δασμοί, τα μη δασμολογικά εμπόδια και οι επιδοτήσεις δεν είναι σοβαρή καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν νομοθεσία και προσφέρουν επιδοτήσεις για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών.
«Προσπαθήσαμε στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) να πείσουμε τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν αυτή τη νομοθεσία. Ήταν εντελώς αδύνατο. Δεν κουνήθηκαν ούτε χιλιοστό», υπογράμμισε η Μάλμστρεμ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...