Σε αύξηση της ζήτησης δανείων ελπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Σε αύξηση της ζήτησης δανείων ελπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Με τις αγορές ομολόγων αξίας άνω των 2,5 τρισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, η ΕΚΤ ώθησε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο τρίτο τρίμηνο και χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγησή τους, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας άνω των 2,5 τρισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΚΤ ώθησε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, ελπίζοντας να τονώσει τη ζήτηση δανείων και τις δαπάνες, με τελικό στόχο την αύξηση του πληθωρισμού. Αν και το σχέδιο λειτούργησε πιο αργά από το αναμενόμενο, οι χορηγήσεις δανείων, τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, είναι κοντά στα υψηλά επίπεδα μετά την κρίση. Έτσι, η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να σταματήσει τις αγορές ομολόγων, ικανοποιημένη από το ότι ο πληθωρισμός κινείται τελικά προς τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ οι τράπεζες χαλάρωσαν τα κριτήρια έγκρισης και για τις τρεις αυτές κατηγορίες δανείων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ σε 149 τράπεζες. «Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις για τα νέα δάνεια συνέχισαν να χαλαρώνουν για όλες τις κατηγορίες δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, λόγω κυρίως της μείωσης του μέσου περιθωρίου κέρδους των δανείων», σημειώνεται. Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η πίεση από τον ανταγωνισμό και η αντίληψη του κινδύνου συνέβαλαν στη χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο, το κόστος χρηματοδότησης και οι περιορισμοί από τους ισολογισμούς τους είχαν σε γενικές γραμμές ουδέτερη επίδραση.