Επίσκεψη Γιούνκερ στον Τραμπ την Τετάρτη, μήπως και…

Επίσκεψη Γιούνκερ στον Τραμπ την Τετάρτη, μήπως και…

«Πάμε εκεί με τις καλύτερες προθέσεις, με την ελπίδα μιας αποκλιμάκωσης στις εμπορικές σχέσεις»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταβαίνει την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποστολή αυτή, σε τεταμένο κλίμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τον επικεφαλής της Κομισιόν, με τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο που χαρακτήρισε πριν από μία εβδομάδα την Ευρωπαϊκή Ένωση «εχθρό».

Ο Λευκός Οίκος απειλεί με δασμούς τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, κάτι που θα δημιουργούσε αναπόφευκτα τον κίνδυνο αντιποίνων από τις Βρυξέλλες, εάν τεθούν σε ισχύ.

«Πάμε εκεί με τις καλύτερες προθέσεις», με την ελπίδα «μιας αποκλιμάκωσης», δήλωσε πρόσφατα η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ που θα συνοδεύσει τον Γιούνκερ στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μία ακόμα ευκαιρία να εκτονωθούν τυχόν εντάσεις στο εμπόριο και να έχουμε έναν διάλογο ανοικτό, εποικοδομητικό με τους Αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Γιούνκερ θα γίνει δεκτός στις 13.30 ώρα Ουάσινγκτον (20.30 ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο πριν εκφωνήσει ομιλία στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας) στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Στην περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει με τους δασμούς στα οχήματα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κατάρτισης ενός νέου καταλόγου αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί.

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις προκλήσεις», δήλωσε ο Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «όλες οι απόπειρες διχασμού των Ευρωπαίων είναι μάταιες».