Last call για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 – Τα πρόστιμα και οι εκπτώσεις

Last call για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 – Τα πρόστιμα και οι εκπτώσεις

Άμεσα από το Taxisnet η ετυμηγορία για το πόσο φόρο πρέπει να πληρώσετε ή θα σας επιστραφεί

Λιγότερο από 3 μέρες διορία έχουν ουσιαστικά πάνω από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι για να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2018. Μετά και την παράταση που δόθηκε, την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, το Taxisnet «κλείνει» για την υποβολή των δηλώσεων αφήνοντας έξω όσους δεν έχουν υποβάλλει και, μάλιστα, αντιμέτωπους με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται για εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

  • 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία.
  • 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
  • 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Όμως, δεν είναι μόνον το «χαράτσι» των 500 ευρώ για τη μη υποβολή δήλωσης αλλά και οι επιβαρύνσεις σε όσους δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τον φόρο που τους αναλογεί. Υπενθυμίζεται ότι οι καθυστερήσεις μετρούν από το πρώτο 24ωρο μη πληρωμής.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ο φορολογούμενος παίρνει άμεσα από το Taxisnet το εκκαθαριστικό του σημείωμα στο οποίο αναγράφεται ο φόρος που πρέπει να πληρώσει ή η επιστροφή φόρου που θα έχει. Προσοχή χρειάζεται στα πρόστιμα εκείνα που μπορούν να μπλοκάρουν την επιστροφή του φόρου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν ήδη δει στον λογαριασμό τους την επιστροφή από την εφορία.

Από τις περίπου 5,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις 2018 που έχουν ήδη κατατεθεί, περίπου στις 2,3 εκατ. δηλώσεις οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν φόρο ενώ για περίπου 700.000 φορολογούμενους υπάρχει επιστροφή.

Στο τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος γίνεται άμα τη… υποβολή της δήλωσης. Η πρώτη κλήση από την εφορία για πληρωμή είναι στις 31 Ιουλίου, ενώ οι επόμενες στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντιστοίχως. Δείτε εδώ αναλυτικά το «ημερολόγιο» των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η έκπτωση φόρου που «χτίζεται» με το πλαστικό χρήμα

Προκειμένου να λάβουν μισθωτοί και συνταξιούχοι έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό του εισοδήματός τους. υπενθυμίζεται ότι το πλαστικό χρήμα (δηλαδή η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) είναι που «χτίζει» το αφορολόγητο (δείτε εδώ τις εξαιρέσεις που μπορούν να έχουν αφορολόγητο με τη συγκέντρωση αποδείξεων).

Το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να έχει δαπανηθεί με πλαστικό χρήμα διαμορφώνεται ως εξής:

- για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ 10%

- για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ 15% και

- για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.001 ευρώ 20%

Εφόσον δεν έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό, στον φορολογούμενο επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή 22%.