«Απογειώθηκε» το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

«Απογειώθηκε» το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ

Αιτία, οι απειλές Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα

Νέα κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να πυροδοτήσουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Reuters, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούνιο το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα εκτινάχθηκε σε ύψη – ρεκόρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών του, το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισε τον προηγούμενο μήνα με πλεόνασμα 28,97 δισ. δολαρίων από 24,58 δισ. που ήταν Μάιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως η σημαντική ενίσχυσή του οφείλεται εν πολλοίς στις εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαρκέσει. Οι εξαγωγείς φέρονται να έσπευσαν να προωθήσουν τις αποστολές εμπορευμάτων πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Γι’ αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας με τις ΗΠΑ θα είναι λιγότερο ευνοϊκό.

Βάσει των στοιχείων του Reuters, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 11,3% σε σχέση με πέρυσι έναντι ανόδου κατά 12,6% που είχαν σημειώσει το Μάιο.

Εξάμηνο

Για την περίοδο Ιανουαρίου 2018 - Ιουνίου 2018, οι κινεζικές εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά ενισχύθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κατέγραψαν αύξηση 11,8%.  Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ανήλθε σε 133,76 δισ. δολάρια από 117,51 δισ. που ήταν στο εξάμηνο του 2017.