ΗΠΑ και πετρέλαιο «ροκανίζουν» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

ΗΠΑ και πετρέλαιο «ροκανίζουν» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Αμετάβλητες οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών πετρελαίου «ψαλιδίζουν» τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης που θα παρουσιάσουν όλες οι χώρες μέλη της το τρέχον κι επόμενο έτος -πλην της Ελλάδας που τις άφησε αμετάβλητες- και κρούει τον κώδωνα κινδύνου τόσο για τον πληθωρισμό -που αυξάνεται λόγω της ανοδικής κούρσας των τιμών πετρελαίου- όσο και για τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση αναμένεται να δεχθεί η Ιταλία, με την Κομισιόν να εκτιμά πως θα παρουσιάσει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη μαζί με τη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, για τις 19 χώρες μέλη του ευρώ ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 2,1% από 2,3% που προέβλεπε η Κομισιόν το Μάιο. Το επόμενο έτος, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση, στο 2%, αμετάβλητος ωστόσο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου.

«Η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ από τον περασμένο Μάιο δείχνει ότι ένα δυσοίωνο εξωτερικό περιβάλλον, όπως η αυξανόμενη εμπορική ένταση με τις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, η ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου όχι μόνο οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά αναμένεται να ενισχύσει και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 1,7% εφέτος και το 2019 από 1,5% που είχε υπολογιστεί για το τρέχον έτος και 1,6% το 2019 βάσει των προηγούμενων εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πλήγμα» για Γερμανία, Γαλλία - Αμετάβλητες οι προβλέψεις για Ελλάδα

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία εκτιμάται πως θα κατεβάσουν «ταχύτητα» τόσο εφέτος όσο και το επόμενο έτος, ενώ για την Ελλάδα η Κομισιόν διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019. Ο ελληνικός πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 0,7% το 2018 και στο 1,3% το 2019.

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με 1,9% το 2018 και το 2019 από 2,3% και 2,1% αντίστοιχα που προέβλεπε το Μάιο η Κομισιόν. Όσο για τη Γαλλία, ο ρυθμός ανάπτυξής της υπολογίζεται στο 1,7% για εφέτος και το επόμενο έτος. Σημειώνεται πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2018 και 1,8% το 2019.

Για την Ιταλία, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, επανέρχονται οι ανησυχίες ή η αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική που θα υιοθετηθεί, καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με το πλάνο δαπανών. Για το τρέχον έτος, η οικονομία της αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% από 1,5% που είχε προβλεφθεί το Μάιο.

Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει και η Βρετανία το 2018 με πληθωρισμό που θα φθάσει στο 2,6%.