Ράλι τιμών στην αγορά πετρελαίου

Ράλι τιμών στην αγορά πετρελαίου

Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για αναμενόμενη άνοδο των τιμών μετά τη χθεσινή κατακόρυφη πτώση

«Ανεβαίνει» και πάλι σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού, μετά την κατακόρυφη πτώση που κατέγραψε χθες. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η σημερινή άνοδος ήταν κατά κύριο λόγο αναμενόμενη, δεδομένου ότι η χθεσινή υποχώρηση των τιμών ήταν «μάλλον υπερβολική».

Στην ανοδική κούρσα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά περίπου 13 εκατ. βαρέλια που είναι και η μεγαλύτερη πτώση που αναφέρεται κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά, δε, τα αποθέματα αργού φαίνεται ότι έχουν αγγίξει στις ΗΠΑ το χαμηλότερο επίπεδό τους από το Φεβρουάριο του 2015.

Σήμερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έφθασε να ενισχύεται έως και κατά 1,37 δολ. ή ποσοστό περίπου 1,9%, φθάνοντας στα υψηλά των 74,77 δολαρίων ανά βαρέλι για να υποχωρήσει λίγο αργότερα γύρω στα 74,50 δολάρια. Χθες, η τιμή του συρρικνώθηκε κατά 5,46 δολάρια.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού ενισχύεται στα 70,63 δολάρια το βαρέλι.

Στις χθεσινές συναλλαγές, η αγορά κινήθηκε πτωτικά μετά την ανακοίνωση της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης ότι τέσσερις εξαγωγικοί σταθμοί πετρελαίου ανοίγουν και πάλι, με τη χώρα να ανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της στην παραγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το άνοιγμα των τεσσάρων σταθμών αναμένεται πως επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές έως και 850.000 βαρέλια υψηλής ποιότητας αργού πετρελαίου ημερησίως.