Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις ώριμες αγορές

Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις ώριμες αγορές

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών υπολογίζει πως το παγκόσμιο χρέος έχει ξεπεράσει το 318% του ΑΕΠ

Στα 247 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το παγκόσμιο χρέος, καταρρίπτοντας άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ. Από αυτό το ποσό, ο μη χρηματοοικονομικός κλάδος υπολογίζεται σε 186 τρισ. δολάρια.

Υπολογιζόμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε το 318%, καταγράφοντας την πρώτη αύξησή του σε διάστημα δύο ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). Πρόκειται ουσιαστικά για χρέος - ρεκόρ που αφορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλές ώριμες αγορές.

Μάλιστα, η εκτίναξή του προβληματίζει ιδιαίτερα αρκετούς επενδυτές σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην οικονομία η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρυχθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNBC.

«Είναι το χρέος των επιχειρήσεων, για το οποίο οι παίκτες της αγοράς θα πρέπει να ανησυχούν» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής αναλυτής της Natixis για τις ΗΠΑ, Γιόσεφ Λαβόρνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιχειρηματικός κλάδος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτος στα αυξημένα επιτόκια. Σε σημείωμά του υπογραμμίζει πως ο βασικός λόγος που το επιχειρηματικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τόσο υψηλό είναι επειδή τα επιτόκια διατηρήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Λαβόρνια θεωρεί πως οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων για να δανειστούν και προχωρούσαν μόνο σε επαναγορές μετοχών στα χρηματιστήρια. Αυτό σημαίνει, όπως λέει, ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται οι επενδυτικές δαπάνες να δεχθούν ισχυρό πλήγμα.