Μεγάλο «άνοιγμα» της BMW στην Κίνα

Μεγάλο «άνοιγμα» της BMW στην Κίνα

Παραγωγή στις 500.000 μονάδες και ηλεκτρικό iX3 για εξαγωγές

Το BMW Group διευρύνει την παρουσία του στην Κίνα, καθώς (με παρόντες τον Κινέζο Πρωθυπουργό Li Keqiang και την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel) υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία-πλαίσιο με την Brilliance Automotive Group Holdings, για περαιτέρω επέκταση της κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive (BBA).

Στο πλαίσιο αυτό, η BBA αυξάνει τη δυναμικότητα των δύο τοπικών εργοστασίων παραγωγής της (σε Tiexi και Dadong) στο Shenyang, Επαρχία Liaoning, σε συνολικά 520.000 οχήματα BMW το 2019. Επιπλέον, το πλήρως ηλεκτρικό iX3 που θα παράγει η BBA προορίζεται για εξαγωγές σε αγορές εκτός Κίνας.

Περίπου 560.000 οχήματα BMW παραδόθηκαν σε πελάτες στην Κίνα το 2017, περισσότερα από όσο σε ΗΠΑ και Γερμανία μαζί, που είναι οι αμέσως επόμενες μεγαλύτερες αγορές της μάρκας. Τα δύο τρίτα όλων των οχημάτων της μάρκας που πουλήθηκαν στην Κίνα κατασκευάστηκαν από την BBA πέρσι. Η τοπική παραγωγή της νέας X3 στην Κίνα ξεκίνησε τον Μάιο, όπως είχε προγραμματιστεί και η κλιμάκωση το δεύτερο μισό της χρονιάς αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την άνοδο στην παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου. Η X3 είναι το έκτο μοντέλο της BMW που παράγεται τοπικά για την Κινεζική αγορά.

Εκτός από τις δύο εγκαταστάσεις παραγωγής αυτοκινήτων, η BBA διευθύνει επίσης μια Μονάδα κατασκευής κινητήρων, που περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο μπαταριών για τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα BMW που παράγονται τοπικά στο Shenyang. Είναι το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών που διευθύνει κατασκευαστής premium αυτοκινήτων στην Κίνα. Η τοπική παραγωγή του iX3, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού, βασικού μοντέλου της μάρκας, θα ξεκινήσει το 2020 στο Shenyang. Το iX3 επίσης προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες εκτός Κίνας.

Σήμερα, η BBA ήδη απασχολεί πάνω από 800 επαγγελματίες στις εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης (R&D), τρία τέταρτα από τους οποίους είναι Κινέζοι. Συνολικά, η BBA απασχολεί περισσότερους από 16.800 συνεργάτες. Από το 2009, η BMW Brilliance Automotive έχει επενδύσει πάνω από 52 δις RMB στα εργοστάσιά της στο Shenyang. Η 2εκατομμυριοστή BMW που κατασκευάστηκε στην Κίνα, πέρασε από τη γραμμή παραγωγής τον Ιανουάριο του 2018.