Ποιές δράσεις σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ποιές δράσεις σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής ανέπτυξε το σχέδιο δράσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Στην εισαγωγική ομιλία του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που διενήργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης. Εκτός αυτών των στοιχείων όμως ο Κος Πιτσιλής αναφέρθηκε και

Στις μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε, ότι προτεραιότητα της αρχής αποτελεί η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της, με βασική επιδίωξη την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής. Υπογράμμισε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια σειρά δράσεων. Αυτές όπως είπε, περιλαμβάνουν:

- Την υλοποίηση μίας ακόμη έμμεσης τεχνικής ελέγχου.
- Την δημιουργία κριτηρίων στόχευσης για έλεγχο επιχειρήσεων που διενεργούν ενδοομιλικές συναλλαγές.
- Την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων διάβρωσης φορολογικής βάσης και transfer pricing.
- Την επέκταση του υφισταμένου συστήματος μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και σε δανειακές συναλλαγές.
- Την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής δηλώσεων κληρονομιάς / γονικής παροχής.
- Την σταδιακή εφαρμογή της αυτόματης ενημέρωσης μητρώου φορολογουμένων μέσω διασύνδεσης με τα υπόλοιπα μητρώα δημόσιας διοίκησης.
- Την δημιουργία συστήματος αξιοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.
- Την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων.

1
σχόλιο
 1. avatar Ολα αυτα ειναι ημιμετρα

  Και παλι ψιχουλα θα πιασετε και ποιο πολυ αυτους που θα φοβηθουν. Για τους περισσότερους δεν θα ιδρωσει το αυτι τους και τιποτα δεν θα γινει. Πριν απο 15 χρονια που δνε ηταν τοσο υψηλη η φορολογια παλι δεν φοροδιαφευγανε?
  Αυτο που θελει ειναι
  α) Φορολογηση του καθαρου εισοδηματος με αυξημενο συντελεστή. Βγαζω 15000 και χαλαω 10000? Φορολογουμαι για 5000 με αυξημενο συντελεστή (σε λογικα πλαισια, οχι 60%). Αρα δεν με συμφερει να μην παρω αποδειξη ακομα και για τις τσιχλες.
  β) αμεση αναπροσαρμογή της επιδοματικης πολιτικής με εμμεσα κριτηρια (μενεις σε σπιτι γονεα και δεν πληρωνεις ενοικιο? Δηλωση αυτοκινητου ωστε ακομα και αν το εχεις δηλωμενο στον γονεα να φαινεται οτι εσυ το οδηγεις και να κοπει το παραμυθι με την αποκρυψη κριτηριων διαβιωσης, απαγορευση διδακτρων με μετρητα σε φροντηρστηρια και ιδιωτικα σχολεια, κ.α.). Τα επιδοματα να πηγαινουν στους εχοντες αναγκη και οχι να λειτουργουν ως κινητρα φοροδιαφυγης.
  γ) Κινητρα για χρηση καρτων απο τους επαγγελματιες (μειωση κρατησεων, Bonus αυξημενης αποδοσης ΦΠΑ, κλπ)
  δ) Ψηφιοποιηση του συστηματος κρατησεων δωματιων, ξενοδοχειων κλπ). Αμα πιαστεις να νοικαζεις εκτος πλατοφορμας προστιμο βαρβατο.
  ε) Καθορισμός συνταξης και παροχων (κοινωνικές, υγειας) με βαση τις εισφορες (στα πλαισια του κοινωνικου κρατους, δεν ειπαμε να μην εχεις και τιποτα).
  στ) Αυξηση προστιμων και ποινων σε περιπτωση φοροδιαφυγης.
  Και αλλα τετοια που θα δυσκολεψουν την φοροδιαφυγη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...