Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Το παράδοξο της ανεργίας αλλά και της δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας

Έξι στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου της Manpower Group για το 2018.

Το ποσοστό αυτό (61%) αποτελεί το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια διεξαγωγής της έρευνας στη χώρα μας, ενώ βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (45%). Η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%), καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό αφενός μεν αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2016, αφετέρου δε το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ταλέντων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (89%), ενώ την πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας συμπληρώνουν οι Ρουμανία (81%), Ταϊβάν (78%), Χονγκ Κονγκ (76%) και Βουλγαρία (68%).

Η Ελλάδα, με ποσοστό 61% καταλαμβάνει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πέφτοντας κατά μία θέση συγκριτικά με την 8η θέση που κατείχε το 2016. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία (24%), η Ιρλανδία (18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (17%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2018

Για ένατη συνεχή χρονιά οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων στον τομέα των «Επαγγελματιών Πωλητών», ενώ ακολουθεί η ειδικότητα των «Τεχνικών», η οποία βρισκόταν στην 6η θέση της κατάταξης το 2016. Την 3η θέση καταλαμβάνουν οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες», ειδικότητα που βρισκόταν στην 3η θέση της κατάταξης το 2016. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ειδικότητα των «Επαγγελματιών Υγείας», καθώς και οι «Εξειδικευμένοι Υπάλληλοι Γραφείου», εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα.

Συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων του 2016, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα που αφορά στο «Προσωπικό για το χώρο Εστίασης και Ξενοδοχείων», καταλαμβάνοντας την 8η θέση για το 2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή των θέσεων που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βρίσκονται οι «Εξειδικευμένοι Τεχνίτες». Οι «Επαγγελματίες Πωλητές» παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης εμφανίζονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί».

Στρατηγικές αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου

Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η σημαντικότερη στρατηγική αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου είναι η παροχή επιπρόσθετης εκπαίδευσης και ανάπτυξης στο υπάρχον προσωπικό. Αυτή η προσέγγιση εμφανίζεται πρώτη στη σειρά των στρατηγικών και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 53% των εργοδοτών αναζητά τρόπους ανάπτυξης των δεξιοτήτων του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Δεύτερη στρατηγική για το 49% των Ελλήνων εργοδοτών είναι η προσαρμογή των απαιτήσεων των ρόλων στην επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία των υποψηφίων, ενώ τρίτη σε σειρά με ποσοστό 33% αποτελεί η ανεύρεση εναλλακτικών μοντέλων εργασίας.

Περίπου 40.000 εργοδότες σε 43 χώρες συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Δ΄ τρίμηνο του 2017, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 752 εργοδοτών.

5
σχόλια
 1. avatar Chris

  Δηλαδή όταν ζητάνε εώς 24 ετών με προϋπηρεσία 5 χρονών γίνεται?

  Όταν ζητάνε κάποιος να πάει να δουλέψει με 400 και 500 ευρώ με αρμοδιότητες που θα άξιζαν τα διπλάσια γίνεται?

  Όταν πάνε να προσλάβουν άτομα και τους λένε να φτιάξουν καφέ ή να βγάζουν φωτοτυπίες αντί να κάνουν την δουλειά τους γίνεται?

  Ή όταν ζητάνε στις αρμοδιότητες τους 100 πράγματα να έχουν να κάνουν γιατί να πάει κάποιος?

  Με αυτά τα κριτήρια που γίνονται οι προσλήψεις στην Ελλάδα, χίλιες φορές κάποιος να φύγει στο εξωτερικό να έχει να κάνει λιγότερα πράγματα, εντός της δουλειάς τους και όχι άσχετα πράγματα και να πληρώνεται 3πλάσια ή και 5πλάσια χρήματα και με λιγότερες ώρες.

 2. avatar ΑΛΕΞΗΣ

  Δυσκολεύονται να βρούνε προσωπικό επειδή θέλουν να προσλάβουν κάποιο σκλάβο που να τον δηλώνουν part - time, να πληρώνεται το πολύ 300 € το μήνα αλλά να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα και να λέει και ευχαριστώ αφέντη μου.
  Αυτό είναι το αίσχος της σημερινής εκμετάλλευσης της πλειοψηφίας των εργοδοτών που συγκαλύπτεται από τους πολιτικούς (όλων των κομμάτων)αλλά και από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ

 3. avatar andy

  Θα έπρεπε να ντρέπεστε που συνεχίζετε να απαξιώνετε ολόκληρη την νέα γεννιά μιας χώρας με ανοησιές του τύπου δεν βρίσκω προσωπικό. Απίστευτη καφρίλα - εγωϊσμός. Έρευνες ανόητων κενές περιεχομένου και ουσίας έτσι να έχουμε να λέμε κάτι.
  Γιατί δεν αναζητάτε ξένους υπάλληλους;
  ίσως είναι καιρός να αποφασίσετε τι θέλετε από έναν εργαζόμενο και να ξεκαβαλήσετε το καλάμι γελοίοι.

  1. avatar trelaras

   Να αγιάσει το στόμα σου. Τίποτα άλλο

   1. avatar stathis

    plaka mas kanete? edo lene sta paidia apo intership na katsoun na doulepsoun tsampa gia na grapsoun ypiresia!

Παρακαλούμε περιμένετε ...