«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα μετά τις επιλογές Ερντογάν

«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα μετά τις επιλογές Ερντογάν

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των επενδυτών για πολιτικές παρεμβάσεις στι χάραξη νομισματικής πολιτικής

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον Ερντογάν και ειδικά της τοποθέτησης του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπερ-υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Ενέργειας στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και τώρα αναλαμβάνει το ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, αντικαθιστώντας το πρώην στέλεχος της Merrill Lynch Μεχμέτ Σιμσέκ και τον Νασί Αγκμπάλ. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 3,8% στις 4,7488 λίρες ανά δολάριο.

Παράλληλα, ο Ερντογάν με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, θα διορίζει εφεξής τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για 4ετή θητεία, επιβαβειώνοντας τους χειρότερους φόβους των επενδυτών, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την άρση των μέτρων που οδήγησαν στη διόγκωση των τουρκικών ελλειμμάτων και για πολιτικές παρεμβάσεις στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Τρία Προεδρικά Διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ορίζουν τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο.