Πιτσιλής: Αδύνατη η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

Πιτσιλής: Αδύνατη η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

Με τις αποφάσεις του ΣτΕ η ΑΑΔΕ αδυνατεί να ελέγξει υποθέσεις άνω των 5 ετών

Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έχει ουσιαστικά τελειώσει, ύστερα μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη, παραδέχθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στη Βουλή, παραδεχόμενος μάλιστα ότι «το να διατηρεί κάνεις ένα λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».

Ο κ. Πιτσιλής είπε, ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών. Σε ό, τι αφορά αυτές τις περιπτώσεις, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε, πως εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις 71 βγήκαν εντολές και σε φάση ολοκλήρωσης είναι 4. Αναφορικά με τους ελέγχους που έγιναν, ο κ. Πιτσιλής τόνισε, ότι για τα 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου, οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Ακόμη υπάρχουν 178 ΑΦΜ, τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών, αλλά και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι το Μάρτιο του 2017, ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1.228 ΑΦΜ.

Δεν παίρνουμε μέτρα για οφειλές κάτω από 500 ευρώ

Ακόμη, ο κ. Πιτσιλής αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων είπε, ότι «μέτρα για οφειλές κάτω από 500 ευρώ δεν παίρνουμε». Όσον αφορά στις εισπράξεις, είπε ότι «από τα 5,12 δισ. που εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές, 2,49 δισ. ήρθαν από οφειλές πάνω από 150 εκατομμύρια». Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, είπε ότι η ΑΑΔΕ έδωσε σε επιστροφές φόρων σχεδόν τα διπλάσια από τον στόχο, που είχε τεθεί. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2017, επιστράφηκαν ή συμψηφίστηκαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των επιστροφών ριζικά και να φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στο 90νθήμερο. Μέχρι τον Αύγουστο προσπαθούμε να τελειώσουμε με το στοκ και από κει και πέρα να εξομαλύνουμε την διαδικασία έτσι ώστε κάθε πολίτης που δικαιούται την επιστροφή του να την παίρνει μέσα σε 90 ημέρες» ανέφερε σχετικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Σχετικά με τις επισκέψεις πολιτών στις εφορίες είπε, ότι «στις επόμενες λίγες ημέρες θα δοθούν και οδηγίες από την πλευρά μας οδηγίες για τις επισκέψεις φορολογουμένων ελεγχομένων στις εφορίες. Θέλουμε να τηρείται πάντα ένα πρακτικό, ένα πρωτόκολλο να γνωρίζουμε γιατί πήγε, ποιον είδε, τι είπε και να το ξέρει και ο προϊστάμενος».