Τι πρέπει να ξέρετε για τις ημέρες και το επίδομα αδείας 2018

Τι πρέπει να ξέρετε για τις ημέρες και το επίδομα αδείας 2018

Πότε πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι την καλοκαιρινή τους άδεια και ποια είναι τα νέα δεδομένα με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου

Το επίδομα αδείας τους περιμένουν αυτές τις ημέρες όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εργάζονται με σύμβαση που προβλέπει ετησίως 14 μισθούς. Το επίδομα αδείας ισούται με το 50% του μηνιαίου μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος (και είναι ουσιαστικά το δεύτερο ήμισυ του δώρου Πάσχα).

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Τι ισχύει για τις ημέρες άδειας καλοκαιριού

Η εργατική νομοθεσία ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της άδειας του, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.

Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα αδείας, αλλά και τις αποδοχές του μήνα κατά την έναρξη των διακοπών του.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση παράβασης από τους εργοδότες, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), υπενθυμίζει ότι οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Στη διάθεση των εργαζομένων υπάρχει online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ από την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν την άδεια που δικαιούνται.

Τι αλλάζει η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για την άδεια

Την περασμένη εβδομάδα, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγόρευσε την μεταφορά των ημερών αδείας του εργαζομένου, ακόμη και αν υπάρχει επ’ αυτού συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι για μεταφορά της θερινής άδειας δεν υπάρχει νομική κάλυψη ακόμη και αν υπάρχει ρητή συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

Η άδεια πρέπει να χορηγείται εντός του έτους.  Μάλιστα, σε διαφορετική περίπτωση ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα ελάμβανε την άδεια προσαυξημένες κατά 100%.