Οριστικοποιείται στο Eurogroup το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας

Οριστικοποιείται στο Eurogroup το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας

Επενδυτές στις ΗΠΑ αναζητούν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου «πρωταγωνιστεί» αυτή την εβδομάδα σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Βρυξέλλες.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν έως την Τετάρτη κύκλο επαφών με στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων και ισχυρών παικτών στην αγορά των ομολόγων. Στις επαφές αυτές αναμένεται να ενημερώσουν τους επενδυτές για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα Μνημόνια και η κυβέρνηση θα ήθελε πριν από τις 20 Αυγούστου να έχει μια πετυχημένη έξοδο στις αγορές. Όμως, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν είναι περίοδος κατάλληλη καθώς οι αγορές ατονούν, δεν φαίνεται να βιάζεται. Παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θεωρεί ότι προέχει σε αυτή τη φάση είναι η προετοιμασία της χώρας για τη βιώσιμη επάνοδο στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό οι προσπάθειες και οι επαφές που γίνονται με τους επενδυτές επικεντρώνονται στην παρουσίαση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία. Η καμπάνια ενημέρωσης και επαφών έχει ξεκινήσει. Η αρχή έγινε από το Λονδίνο, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη για να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος road show στην Ασία. Στόχος των συναντήσεων που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δημιουργηθεί ένα κανάλι άμεσης επικοινωνίας με ένα ευρύ κύκλο επενδυτών οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επόμενος σταθμός Βρυξέλλες

Μετά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συνεδρίαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και εν συνεχεία να δοθεί στη δημοσιότητα το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδα. Στο κείμενο, θα περιγράφονται αναλυτικά οι μεταμνημονιακοί όροι και οι δεσμεύσεις που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μετά την 21η του Αυγούστου από τις οποίες ξεχωρίζει η ρήτρα για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται πρώτα από τις αγορές αφού από αυτές πλέον θα δανείζεται η χώρα, αλλά και από το γνωστό «κουαρτέτο» ( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), το οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από φέτος τον Σεπτέμβριο και θα συντάσσει δύο ετήσιες εκθέσεις στις οποίες θα αναφέρονται τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τα χρονοδιαγράμματα με τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο και το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που έχει «κουμπώσει» πάνω στο ελληνικό.

Από τις μεταρρυθμίσεις στην πενταετία 2018-2022 αυτές που ξεχωρίζουν είναι ο μόνιμος μηχανισμός αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέτρο που θα έχει υλοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2019, το μητρώο περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να είναι έτοιμο στο τέλος του 2018, η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κα. Στα εργασιακά προτεραιότητα δίνεται στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εκ νέου εγκαθίδρυση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά το τέλος του προγράμματος. Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση μπορεί μεν να το έχει τοποθετήσει χρονικά εντός του 2018, ωστόσο με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η σχετική κυβερνητική βούληση θα υλοποιηθεί εντός του 2019.

Στη μεγάλη λίστα των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Ελλάδα περιλαμβάνονται πωλήσεις και ενοικιάσεις κρατικής περιουσίας, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τον ΔΕΣΦΑ μέχρι τα ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2019, την Εγνατία Οδό και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν συνδεθεί με την εκταμίευση των κερδών που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ από τις αγοραπωλησίες των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο στην τετραετία φθάνει τα 4,8 δισ. ευρώ ή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και η εκταμίευσή του θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο. Για φέτος εκτιμάται πως θα υπάρξει εκταμίευση ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει των δεσμεύσεών της.

1
σχόλιο
 1. avatar Ioannis Kontos

  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ
  Συνταξιούχε, Άνεργε, ΑΜΕΑ, Απόδημε Έλληνα και Εργαζόμενε:
  Έλα να δουλέψουμε μαζί για να σταματήσουμε την καταστροφή της πατρίδας μας από την Νέα Κατοχή.
  Γίνε μέλος του δικού σου πατριωτικού κόμματος: ΚΙΝΗ.Σ.Α. (Κίνημα Συνταξιούχων και Ανέργων) συμπληρώνοντας την αίτησή σου με κλικ στο ιντερνέτ
  για να συμβάλεις στους πρωταρχικούς μας στόχους:
  1) Ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας με Εθνικό Νόμισμα και δικά μας όπλα.
  2) Κατάργηση των μνημονιακών περικοπών και εισφορών που μας φτωχοποιούν μέχρι πείνας.
  3) Προώθηση της οικονομικής και τεχνολογικής μας ανάπτυξης για την μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια.
  4) Διάσωση όλων των δημόσιων αγαθών και όλης της δημόσιας περιουσίας μας από τα νύχια των σκληρών διεθνών τοκογλύφων και αρπακτικών ΠΡΙΝ
  ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΣ.
  5) Εσωτερική και Εξωτερική ασφάλεια με διαφύλαξη της Εθνικής μας ομοιογένειας και ομοψυχίας.
  6) Διεκδίκηση όλων των πολεμικών αποζημιώσεων από όλους τους ξένους εισβολείς που μας επιτέθηκαν.
  7) Επιστροφή των ξενιτεμένων νέων μας για να δουλέψουν στην Πατρίδα μαζί με τους συνταξιούχους.

  Ιωάννης Κόντος
  Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης ΕΚΠΑ
  Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΙΝΗ.Σ.Α.

Παρακαλούμε περιμένετε ...