Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με την παγίδα στα τεκμήρια

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με την παγίδα στα τεκμήρια

Τα εισοδήματα του 2017 που πρέπει να συμπληρωθούν σωστά

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί τις επόμενες ημέρες που απομένουν για την υποβολή των δηλώσεων όσον αφορά τα τεκμήρια. Και φέτος, χιλιάδες φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταβάλουν υψηλούς φόρους λόγω της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αν δεν προσέξουν, τα τεκμήρια θα προσδιορίσουν τα φορολογητέα εισοδήματά τους σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα πραγματικά, με συνέπεια να χρεωθούν με υπέρογκα ποσά. Για να το αποφύγουν αυτό, σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά», πρέπει να βρουν τρόπους να καλύψουν την πρόσθετη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ του πραγματικού εισοδήματός τους και του πιο υψηλού ποσού που προσδιορίζουν τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων αναγράφοντας στη φορολογική του δήλωση έως και 9 διαφορετικές κατηγορίες ποσών.

Πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτωμενα μέλη της οικογένειάς του και απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια θεωρούνται η αποζημίωση απόλυσης, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία, οι τόκοι από repos, έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κλπ.

Τα ποσά αυτά είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς 619-620, 617-618 και 335-336 του πίνακα 6 του Ε1, εφόσον οι φορείς που τα κατέβαλαν έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα αρχεία με τα σχετικά στοιχεία. Εφόσον οι φορείς που κατέβαλαν τα ποσά αυτά δεν έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα σχετικά αρχεία και οι παραπάνω κωδικοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι, τότε ο ίδιος ο φορολογούμενος πρέπει να τα αναγράψει στους κωδικούς 659-660, 657-658 και 305-306 του πίνακα 6.

Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2017. Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ, μια αποζημίωση από ασφαλιστική κλπ. Τα ποσά αυτά δηλώνονται στον πίνακα 6, στους κωδικούς 781-782.

Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος το 2017 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορούν το Σάββατο