«Μονομερής ενέργεια o ΦΠΑ στα νησιά ή deal Τσίπρα – Μέρκελ;»

«Μονομερής ενέργεια o ΦΠΑ στα νησιά ή deal Τσίπρα – Μέρκελ;»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του και η Μέρκελ άκουσε, αλλά δεν συμφώνησε

Στο θέμα της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά αναφέρεται εκτενώς σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αύξησή του έως το τέλος του έτους ίσως να κρύβει μία «παραχώρηση» της Γερμανίδας καγκελαρίου «στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην ΕΕ;» γίνεται λόγος πως εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα και να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος).

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα «στραβά μάτια» επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό, διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλυόταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως γι' αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο».

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του και η Μέρκελ άκουσε αλλά δεν συμφώνησε

Το άρθρο υποστηρίζει πως η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα δεν άρεσε στους Ευρωπαίους εταίρους. Μάλιστα, επικαλείται διαπραγματευτικούς κύκλους της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο κι έμεινε με την εντύπωση ότι η Άνγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. Η Γερμανίδα καγκελάριος όμως θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της ΕΕ.

Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς έγινε λόγος για καθυστέρηση «τεχνικής φύσεως», καταλήγει η Die Welt.