Επιστρέφει ο εφιάλτης για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο

Επιστρέφει ο εφιάλτης για τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο

Ανησυχία επικρατεί για την τύχη της Συνεργτικής Πιστωτικής Εταιρείας

Πλημμυρισμένα από κόσμο ήταν για δεύτερη συνεχή μέρα σήμερα τα υποκαταστήματα της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας (ΣΠΕ) ανά την Κύπρο, με τους καταθέτες να σπεύδουν με σκοπό την ανάληψη μετρητών, μετά την έντονη ανησυχία που επικρατεί για την τύχη του Συνεργατισμού, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του τ/σ ΣΙΓΜΑ, Άννα Μαρία Ευτυχίου «ο κόσμος εκφράζει έντονη αγανάκτηση, είναι φοβισμένοι ακόμα και για πιθανό εφιάλτη του 2013, που τυχόν να επανέρχεται». Αρκετοί ήταν οι πολίτες, που δήλωσαν στον τ/σ, ότι προτίμησαν να «τραβήξουν» μετρητά από τον Συνεργατισμό και να τα μεταφέρουν στο σπίτι, αντί σε κάποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σημειώνεται, ότι χθες ανακοινώθηκε η μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ημερήσιου ορίου ανάληψης μετρητών από τα γκισέ των ΣΠΕ στις 3.000 ευρώ, ενώ το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το sigmalive.com, το εν λόγω μέτρο «οφείλεται μόνο σε σκοπούς ανατροφοδότησης και όχι σε πρόβλημα ρευστότητας». Ωστόσο, τις ανησυχίες των πολιτών ενέτεινε η παραίτηση που υπέβαλε το Δ.Σ. της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΚΤ.

Αν δεν περάσουν οι αποφάσεις για την ΣΠΕ θα μπούμε σε αχρείαστους κινδύνους

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου μιλώντας στον τ/σ ΣΙΓΜΑ χαρακτήρισε «δύσκολη» τη μετάβαση των περιουσιακών στοιχείων των καταθέσεων από τον Συνεργατισμό στην Ελληνική Τράπεζα, σημειώνοντας πως «υπάρχει μια περιπλοκότητα». «Παρά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να παραιτηθεί, τους έχουμε ζητήσει να παραμείνουν για την ώρα στις θέσεις τους, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή στην ομαλή λειτουργία και μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων», είπε. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι θα περάσουν οι αποφάσεις από τη Βουλή για τον Συνεργατισμό, σημειώνοντάς πως αν δεν περάσουν «θα μπούμε σε αχρείαστους κινδύνους».

Για τον Φορέα είπε, ότι θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής Τράπεζας και δεν θα είναι μια κανονική τράπεζα, όμως θα έχει υπό τη διαχείρισή της ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο. «Έχει τεθεί ένα πλαίσιο που διασφαλίζει την επαγγελματική διαχείριση των δανείων», είπε. «Σήμερα το κάθε ευρώ που εισπράττεται από τα δάνεια της Συνεργατικής, μένουν στη Συνεργατική και διασφαλίζουν τις καταθέσεις. Από τη στιγμή που θα φύγουν αυτές οι καταθέσεις και μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία πάνε στην Ελληνική Τράπεζα και θα μείνουν πίσω δάνεια, ακίνητα και συμμετοχές, σημαίνει ότι το κάθε ευρώ που εισπράττεται, θα έρχεται πίσω στο Δημόσιο. Αυτήν την προοπτική θέλουμε να διασφαλίσουμε», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τα όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ, που έθεσε ζήτημα ευθυνών και παραίτησης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, ότι «μπορεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση για τη γενικότερη κατάσταση, αλλά όσον αφορά τα επόμενα βήματα, έχει διαπιστωθεί σημαντική σύγκλιση απόψεων», σημειώνοντας πως οι εισηγήσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο Φορέας, βρίσκει σύμφωνη την Κυβέρνηση. Κληθείς να σχολιάσει, αν αναγκάστηκε να αποδεχτεί τις παραιτήσεις στον Συνεργατισμό μετά από πιέσεις στο εσωτερικό, απάντησε αρνητικά. «Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση. Θέλουμε και είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης», είπε.

Απόλυτα ελεγχόμενη η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως όντως υπήρξε μια σημαντική, αλλά μη επαναλαμβανόμενη επιβάρυνση του, όμως προκύπτει -τόνισε- και μια σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων, που καθιστά την επιβάρυνση και απόλυτα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη». Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε επίσης για αλλαγή του πλαισίου του εποπτικού ρόλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στις κυπριακές τράπεζες λόγω και των προηγούμενων προβλημάτων, και πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα.

Από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του 2015 και τη μετέπειτα εφαρμογή του, όπως είπε, εντοπίστηκαν κάποιες αδυναμίες που τώρα θα διορθωθούν. Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσαν να αποφευχθούν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, αν λαμβάνονταν μέτρα νωρίτερα, είπε ότι «ναι, θα ήταν καλύτερα τα πράματα. Αν η Βουλή δεν ξεδόντιαζε τότε τα νομοσχέδια, υπό τον φόβο των μαζικών εκποιήσεων, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».