ΤτΕ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Πιθανόν με εγγύηση ελληνικά ομόλογα η χρηματοδότηση των τραπεζών

ΤτΕ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Πιθανόν με εγγύηση ελληνικά ομόλογα η χρηματοδότηση των τραπεζών

Τι αναφέρει στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε πριν από λίγο στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμά ότι δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συνδέονται με ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα (που αποτελούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης), ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της "παρέκκλισης" (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (στην κανονική χρονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης).

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2018 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% (απο 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και το 2019 στο 2,3% (απο 2,5%).

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί ενώ η ΤτΕ εκδίδει διαβατήριο βιωσιμότητας για το χρέος

Η σημερινή άφιξη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί συμπίπτει με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στα μέτρα για το χρέος που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, που τους τελευταίους μήνες είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μέχρι σήμερα δεν είχε σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η ΤτΕ με την έκθεσή της εκδίδει διαβατήριο βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επισημαίνοντας πάντως τρεις κινδύνους που είναι δυνατόν να αλλάξουν τα μακροικονομικά δεδομένα. Οι κίνδυνοι αυτοί, σχετίζονται με πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισού με αρνητική επίδαραση από το διεθνές περιβάλλον, τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα υψηλά πλεονάσματα για τουλάχιστον 42 χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέχρι και το 2060)

Η προοπτική για το μέλλον γενικά καταγράφεται αισιόδοξη στην έκθεση της ΤτΕ, με την επισήμανση προκλήσεων που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, πέραν του υψηλού δημοσίου χρέους, συγκαταλέγονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μέτωπο στο οποίο παρά την πρόοδο παραμένουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Συνάντηση Μοσκοβισί – Τσακαλώτου

Εν τω μεταξύ στη συνάντηση που θα έχει ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αύριο Τρίτη 3 ιουλίου στις 10:00 το πρωί αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της μετάβασης της χώρας στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) μετά τις 20 Αυγούστου. Άλλωστε ότι γνωρίζουν σε επίσημο επίπεδο οι Έλληνες φορολογούμενοι γα το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας είναι από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου έριξε περισσότερο φως στο χρέος και λιγότερο στο καθεστώς της νέας εποπτείας με αποτέλεσμα οι βασικές πτυχές του προγράμματος να είναι εντελώς άγνωστες.

Στην ατζέντα Τσακαλώτου – Μοσκοβισί θα βρεθεί και η δόση των 15 δις. ευρώ που θα απασχολήσει το σημερινό EuroWorking Group (EWG) το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου που είναι το τελευταίο για το φετινό καλοκαίρι. Σε αυτή την σύνοδο οι εταίροι θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείων προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας». Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ - ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους υπόλοιπους 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν το δανεισμό μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...