Μέχρι 31 Δεκεμβρίου το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά – Απαιτείται νέα απόφαση για ανανέωση

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά – Απαιτείται νέα απόφαση για ανανέωση

Με διαδοχικές αποφάσεις θα παρατείνεται το «πάγωμα» της αύξησης του συντελεστή – Πώς υποδέχτηκαν στα νησιά το μέτρο

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση με την οποία παγώνει η αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σε πρώτη φάση ο μειωμένος ΦΠΑ θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο υπάρχει περιθώριο να παραταθεί το «πάγωμα» με νέες αποφάσεις, διαδοχικά και για αόριστο χρόνο, ο οποίος συνδέεται με τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Το «πάγωμα» του ΦΠΑ εφαρμόζεται στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται τις προσφυγικές ροές: Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι είχε θέσει στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που δέχονται τις προσφυγικές ροές και το θέμα επανήλθε κατά τη σύνοδο για το προσφυγικό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Πολλές αναφορές έγιναν από τον ελληνικό αλλά και τον ξένο Τύπο ότι η Ελλάδα πήρε «πράσινο φως» για τον ΦΠΑ και από την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, μετά τη συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνόδου, ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός», σχολιάζοντας ότι «θα είναι για πολύ καιρό ακόμα».

Ικανοποίηση στα Δωδεκάνησα για τον μειωμένο ΦΠΑ

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου χαιρετίζει την ανακοίνωση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο οποίος παράλληλα θέτει ζήτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμμένει πιστό στις θέσεις του για ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου» τονίζει ο κ. Πάππου τονίζοντας ότι «το θέμα των μειωμένων συντελεστών για το σύνολο των νησιών μας δεν έχει κλείσει».

Ικανοποίηση δημάρχων για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι τρεις δήμαρχοι των μεγάλων νησιών του βορείου Αιγαίου για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τονίζουν όμως πως αυτό πρέπει να αποτελέσει κατάκτηση στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας των νησιωτών με τους υπόλοιπους Έλληνες και όχι «αντίδωρο» για τα αποτελέσματα της προσφυγικής κρίσης.

«Η ικανοποίηση όλων μας για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο νησί μας είναι δεδομένη» σημειώνει η εκτελούσα χρέη δημάρχου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη αντί του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Και συνεχίζει η κ. Αντωνέλλη: «Με τη ελπίδα ότι θα γίνει κατανοητό πως ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να ισχύει όχι μόνο λόγω του μεταναστευτικού αλλά λόγω των ανισοτήτων που η νησιωτικότητα δημιουργεί, θεωρούμε πως σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νησιωτικού ισοδυνάμου, συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ισονομίας και ισοπολιτείας των κατοίκων του νησιού μας έναντι των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάγια και διαχρονικά αιτήματα που επιτέλους φαίνεται να δρομολογούνται δημιουργώντας ελπίδα» κατέληξε η κ. Αντωνέλλη.