ΑΑΔΕ: Τι μπαίνει στη βαλίτσα των ταξιδιωτών χωρίς να περάσουν από τελωνείο

ΑΑΔΕ: Τι μπαίνει στη βαλίτσα των ταξιδιωτών χωρίς να περάσουν από τελωνείο

Διευκρινίσεις για τις ατέλειες που ισχύουν ανάλογα με την αξία αλλά και το είδος των προϊόντων

Έναν επικαιροποιημένο οδηγό εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η τουριστική περίοδος μπαίνει στο peak της, ώστε να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες τι μπορούν να «περάσουν» στις αποσκευές τους χωρίς να βρουν εμπόδια κατά τους τελωνειακούς ελέγχους.

Ο οδηγός της ΑΑΔΕ έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για θέματα συναλλαγών με τις Τελωνειακές Υπηρεσίες όλης της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ) και περιέχει πληροφορίες που αφορούν άμεσα όσους ταξιδεύουν με θέματα όπως η μεταφορά προϊόντων, ατέλειες, απαλλαγές, αγορές από Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ρευστά διαθέσιμα, κ.λπ.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για:

Ατέλειες για χρήματα και προϊόντα στις αποσκευές

Παρέχονται απαλλαγές στις εισαγωγές εμπορευμάτων που μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 300 ΕΥΡΩ.

Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ΕΥΡΩ.

Προκειμένου για ταξιδιώτες κάτω των (15) ετών η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 150 ΕΥΡΩ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Προκειμένου για κατοίκους παραμεθόριων ζωνών ή μεθοριακούς εργαζόμενους και μέλη του πληρώματος μεταφορικών μέσων, η απαλλαγή περιορίζεται σε είδη συνολικής αξίας μέχρι 175 ΕΥΡΩ.

Για τα παρακάτω εμπορεύματα οι ποσότητες που μπορούν να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη είναι οι εξής:

Α) προϊόντα καπνού:

α) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς:

200 τεμ. τσιγάρα ή 100 τεμ. πουράκια ή 50 πούρα ή 250 γραμ. καπνού  ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

β) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα:

40 τεμ. τσιγάρα ή 20 τεμ. πουράκια ή 10 τεμ. πούρα ή 50 γραμ. καπνός για κάπνισμα ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

Β) Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, εκτός του κοινού κρασιού και της μπύρας:

- αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol, ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή μεγαλύτερο:

1 λίτρο ή αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol:

2 λίτρα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων και συνολικά 4 λίτρα κοινού κρασιού και 16 λίτρα μπύρας.

Για ταξιδιώτες κάτω των (17) ετών δεν δίνεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Πληροφορίες για απαλλαγή από τον ΦΠΑ

Οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της Κοινότητας ταξιδιώτες δικαιούνται απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. που αναλογεί στα είδη που αγοράζουν στο εσωτερικό της Κοινότητας και τα οποία τα προορίζουν για προσωπική ή οικογενειακή χρήση και τα συναποκομίζουν στις προσωπικές τους αποσκευές κατά την αναχώρησή τους για τρίτη χώρα.Η απαλλαγή αυτή μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

- Ο αγοραστής - ταξιδιώτης να έχει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας, γεγονός που αποδεικνύεται από το διαβατήριό του ή από το δελτίο ταυτότητάς του ή από άλλο επίσημο έγγραφο.

- Τα αγαθά που αγοράζονται στα πλαίσια του λιανικού εμπορίου, να προορίζονται να καλύψουν προσωπικές ή οικογενειακές ανάγκες του αγοραστή - ταξιδιώτη και να περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές του, ανεξάρτητα αν συνοδεύονται ή όχι από τον ίδιο. Σε περιπτώσεις που η αναχώρηση των αγοραστών – ταξιδιωτών από την Ελλάδα προς τρίτη χώρα πραγματοποιείται με οχήματα μεταφοράς προσώπων, ο όρος «προσωπικές αποσκευές» αφορά σε είδη που μεταφέρονται στον αποθηκευτικό χώρο οχημάτων μεταφοράς προσώπων προς εξυπηρέτηση των επιβαινόντων σε αυτά.

- Η συνολική αξία της κάθε μίας Απόδειξης Λιανικής Πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α., να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 50 €.

2. Δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α.:

- στα είδη διατροφής, οινοπνευματώδη ποτά και καπνοβιομηχανικά προϊόντα και

- στα αγαθά που προορίζονται για τον εξοπλισμό ή τον εφοδιασμό ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων, σκαφών, αεροσκαφών, κ.λ.π.).

Επίσης, δεν παρέχεται δικαίωμα απαλλαγής ή επιστροφής Φ.Π.Α., στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που ενεργούν μεταφορές μεταξύ Ελλάδος και άλλων χωρών, καθώς και όταν ο πωλητής ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσομένων από τον Φ.Π.Α. επιχειρήσεων, λόγω τζίρου, σύμφωνα με το άρθρο 39 «Ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων» του ν. 2859/2000 (Α’ 248) «Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»

Επίσης, τα είδη που μεταφέρονται από αγοραστές – ταξιδιώτες με φορτωτικά έγγραφα ή λοιπά συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία μεταφοράς, ανεξαρτήτως του τρόπου μεταφοράς ( οδική, αεροπορική, θαλάσσια), καθώς και τα είδη που μεταφέρονται με επαγγελματικά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή της διαδικασίας απαλλαγής.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο οδηγό