Είχε ολόκληρο εμπορικό κέντρο αλλά προσήλθε ως «κακομοίρης» στον εξωδικαστικό

Είχε ολόκληρο εμπορικό κέντρο αλλά προσήλθε ως «κακομοίρης» στον εξωδικαστικό

Τα κόλπα που μετέρχονται πολλοί για να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης αποκαλύπτει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Ανάσα σε χιλιάδες οφειλέτες δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφού μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με πολύ ευνοϊκές διατάξεις σε 120 δόσεις, με κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων ακόμα και κούρεμα κεφαλαίου.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δηλαδή του φορέα που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση, αποκάλυψε τα κόλπα που μετέρχονται πολλοί επιτήδειοι.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στην περίπτωση επιχειρηματία που εμφανίστηκε ότι έχει ένα μικρό μαγαζί και επικαλέστηκε οικονομικά προβλήματα για να μπει στη ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας. «Κατόπιν των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, ο κύριος αυτός είχε ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο και είχε 'σπάσει' το εμπορικό σε δέκα μαγαζάκια, τα οποία είχε γράψει από ένα σε όλη την οικογένειά του. Είχε εμπλέξει δηλαδή όλο του το σόι σε μια έντεχνη απάτη έτσι ώστε να φαίνονται όλοι κακομοίρηδες και φτωχοί. Μάλιστα βρέθηκαν και καταθέσεις στο εξωτερικό, και επιτόπου απορρίφθηκε η αίτησή τους. Άμεσα ενημερώθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στους οποίους όφειλε, όπως το ασφαλιστικό ταμείο του, οι ιδιώτες και εάν δεν πληρώσει θα χάσει και το μαγαζάκι, που υποστήριζε ότι είχε ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο» όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα «διαφάνεια, ταχύτητα, καλύτερος έλεγχος και κοινωνική δικαιοσύνη» διασφαλίζει η χρήση της πλατφόρμας. «Ο καθένας μπορεί, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η υπόθεσή του και τι εκκρεμεί» εξήγησε ο κ. Κουρμούσης, επισημαίνοντας ότι όλα πλέον αυτοματοποιούνται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxis και να βρουν μέσα όλα τα δικαιολογητικά και όλες τις πληροφορίες καταχωρημένες από τράπεζες και εφορίες. «Αυτόματα όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και απλώς ο πολίτης μπορεί να προσθέσει ή να διορθώσει αυτά που θέλει» διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας.

Διασύνδεση με 140 χώρες για αποκάλυψη μαύρων εισοδημάτων

«Μέσα από την πλατφόρμα υπάρχει σύνδεση με 140 χώρες του εξωτερικού και γίνονται έλεγχοι, οπότε εάν κάποιος έχει χρήματα κρυμμένα στην Ελβετία και η πλατφόρμα το εντοπίζει, σταματάει τη διαδικασία και τον ενημερώνει ότι πρέπει να πληρώσει» επισήμανε ο κ. Κουρμούσης και τόνισε ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, έτσι ώστε να μην προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και να πάνε να πληρώσουν αυτά που οφείλουν.

Ποιοι μπορούν να προσφύγουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού

Για τα παράπονα πολιτών σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, όταν προσπάθησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ορισμένα περιστατικά, ειδικά σε πόλεις της επαρχίας, όπου δεν έχουν ενημερωθεί όλοι οι τραπεζικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ενδέχεται να μην δίνουν τις σωστές πληροφορίες στους επιχειρηματίες και στους συνεργάτες τους. Γι' αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται πολλά σεμινάρια ενημερωτικά, εξηγώντας το θεσμικό πλαίσιο και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι πολίτες προς όφελος τους».

Ερωτηθείς εάν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή απλοί πολίτες, ο κ. Κουρμούσης απάντησε: «Οι θεσμοί δεν επέτρεπαν αυτές οι ρυθμίσεις να ισχύσουν και στα φυσικά πρόσωπα. Από τον Σεπτέμβριο, όμως, που θα έχουμε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη να επεκταθούν αυτές οι ρυθμίσεις και σε όλους του πολίτες, σε όλο τον πληθυσμό, στους συνταξιούχους, στους ανέργους έτσι ώστε όλοι να έχουν μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στα μέτρα τους».

1
σχόλιο
  1. avatar Φιλε Φωτη δεν ειναι ο μονος

    Οι περισσότεροι αυτο κανουν. Παιρνουν τα επιδοματα, δεν πληρωνουν δανεια και στο τελος φοροι για τους υπολοιπους (δηλ τα κοροιδα). Χωρις το Βελγικο φοροτεχνικο συστημα (το οποιο το εχουμε αγορασει αλλα δεν το εφαρμοζουμε με αποφαση Ευκλειδη γιατι θα κοστισει ψηφαλακια) δεν βγαζεις εξωδικαστικους, νομους Κατσελη και επιδοματα. Οταν ξερεις ποιοι εχουν αναγκη τα κανεις αυτα. Ποιος δεν ξερει ανθρωπους που το παιζουν φτωχοι και κανουνε ζωαρα με διακοπες στο εξωτερικο, ιδιωτικα σχολεια, σπιτια, ρουχα και ολα τα συναφή (αλλα πληρωνουν παντα cash)? Πως γινεται αυτο? Καπου μπαζει το συστημα.
    Εσυ δεν φταιες. Αλλα οι προισταμενοι σου, ναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...