Σενάρια για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2018

Σενάρια για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2018

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου 2,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει τη δήλωσή τους

Όλο και πιο πιθανό ενδεχόμενο φαίνεται το σενάριο που συζητείται ήδη εδώ και πάνω από μια εβδομάδα για παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018.

Ήδη τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) όσο και το Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν ζητήσει να παραμείνει ανοικτό το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων 2018 καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις δηλώσεις τους.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2,7 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Πλέον τα δυο σενάρια που εξετάζονται είναι η 15ημερη παράταση (δηλαδή υποβολή μέχρι 15 Ιουλίου) ή η μηνιαία παράταση μέχρι και τις 31 Ιουλίου.

Τα προβλήματα στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2018

Προβλήματα σημειώθηκαν στη λειτουργία της σελίδας του Taxisnet καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Επίσης, πάνω 80.000 συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση ώστε να διορθωθούν στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να αλλάξει ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν.

Επιπλέον έχουν υπάρξει προβλήματα στη συμπλήρωση του Ε1, συγκεκριμένα στον κωδικό 007 του πίνακα 6, που αφορά τη φιλοξενία. Ειδικότερα, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι υπόχρεοι που φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 και να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Ακόμη, για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν ανεβεί οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους.

Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου

Ακόμη, όμως, και αν δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος πρέπει υποχρεωτικά να γίνει έως τέλη Ιουλίου, έως τέλη Σεπτεμβρίου για τη 2η δόση και έως τέλη Νοεμβρίου για την 3η και τελευταία δόση.