«Ναι» από τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

«Ναι» από τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή θα αυξηθεί κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή ποσοστό 1%.

Σε συμφωνία κατέληξαν, όπως ήδη είχε προεξοφλήσει η αγορά, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Η αύξηση της παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα είναι ήπια και όπως μεταδίδει το Reuters, θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα.

Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που προέβαλε το Ιράν, η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας ήταν καθοριστική, με την Τεχεράνη να υποχωρεί και να λέει κι αυτή το πολυπόθητο «Ναι».

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα, οι βασικοί εισαγωγείς πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου και το ενδεχόμενο να προκληθεί  έλλειψη αποθεμάτων στην αγορά.

Σύμφωνα το Reuters, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους (με ηγέτιδα τη Ρωσία) θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή ποσοστό 1%.

Βέβαια, η πραγματική αύξηση θα είναι μικρότερη, καθώς υπάρχουν ήδη κάποιες χώρες που προς το παρόν παράγουν μικρότερες ποσότητες πετρελαίου και η διαφορά αυτή δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς.

Το Ιράκ, πάντως, είπε πως η πραγματική αύξηση θα είναι της τάξεως των 770.000 βαρελιών ημερησίως.