Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Aegean και Airbus

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Aegean και Airbus

Για μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την Aegean, έκαναν λόγo ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί και ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ

Ολοκληρώθηκε και τυπικά σήμερα η συμφωνία – μαμούθ της Aegean με την Airbus, ύψους 5 δισ. ευρώ,  για την προμήθεια έως και 42 αεροσκαφών τύπου A320neo. Η συμφωνία αφορά στην προμήθεια 30 + 12 αεροπλάνων A320neo, από τα οποία 10 τουλάχιστον θα είναι ο μεγαλύτερος τύπος, A321. Οι παραδόσεις των αεροπλάνων θα γίνονται με ρυθμό 10-12 ανά χρόνο και θα κλιμακωθούν από το 2022 έως το 2025.

Τα νέα αεροσκάφη διαθέτουν κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets και παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση  εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 - 2 ώρες επιπλέον πτήσης).

Νέα επένδυση 30 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η ελληνική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε μία νέα, σημαντική επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ. για το προσωπικό της εταιρείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους το 2018-2019, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο του κόστους των σχολών φοίτησης.

Airbus: Συγχαίρουμε την Aegean για όλες τις διακρίσεις που έχει πετύχει

Σήμερα η επικύρωση της συμφωνίας έγινε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Aegean στην τεχνική βάση της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, πρέσβεις και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

«Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή, ο Τομ Εντερς, εκτελεστικός διευθυντής της Airbus που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους του κολοσσού των αερομεταφορών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. «Προτού πω ο,τιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου που δεν είναι μαζί μας ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Airlines. Ένας συνεργάτης μας για πολλά χρόνια κι ένας αληθινός φίλος. Σας διαβεβαιώνω ότι θα τον θυμόμαστε τόσο ως έναν επιχειρηματία με εξαιρετικές ικανότητες αλλά και ως έναν ευγενή άνθρωπο».

Επίσης, ο CEO της Airbus έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κατόρθωμα της Aegean να μείνει όρθια στα χρόνια της κρίσης. «Θα θέλαμε να συγχαρούμε την Aegean για όλες τις διακρίσεις που έχει πετύχει στην εξυπηρέτηση πελατών και την συχνότητα των πτήσεων που δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να επισκέπτεται αυτήν την υπέροχη χώρα».

Ευτ. Βασιλάκης: Επιτυχία μας είναι οι άνθρωποί μας

«Κύριο συστατικό της επιτυχίας μας παραμένουν οι άνθρωποί μας και η δημιουργικότητά τους. Από την πρώτη στιγμή της Aegean επιλέξαμε να δώσουμε το δικό μας ποιοτικό στίγμα. Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στην φροντίδα των επιβατών μας στους μετόχους μας και φυσικά στους ανθρώπους μας. Η Aegean πιστή και με πίστη στην Ελλάδα την Ελλάδα που υποστηρίζουμε έμπρακτα με την προβολή των προϊόντων και των περιοχών της χώρας. Όχι όμως μόνο με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να συνεισφέρουμε πλέον 350 εκατομμύρια ευρώ στα ετήσια έσοδα του δημοσίου. Κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι μας αθροιστικά αποδίδει στο δημόσιο 3 ευρώ ετησίως. Κάθε ένα αεροπλάνο που προστίθεται στη λειτουργία της εταιρείας αποδίδει εξίμισι εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργεί 90 επιπλέον θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, όμως, μίλησε για το οικονομικό πλαίσιο που στα χρόνια της κρίσης αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό: «Ο βαθμός και ο ρυθμός της ανάπτυξης ο οποίος μπορούμε να έχουμε στο μέλλον συναρτάται και από αυτό το πλαίσιο Άλλωστε δεν είναι δύσκολο να κοιτάξουμε τους γείτονες χώρες και να δούμε πόσο έχουν γιγαντωθεί οι αερομεταφορείς τους με τις κατάλληλες πολιτικές και με τη στρατηγικά οφέλη για τη χώρα τους».

Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, λένε Γάλλος και Γερμανός πρέσβης

Για μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την Aegean, έκαναν λόγo, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί και ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ.

Ο Γάλλος πρέσβης χαρακτήρισε «εξαιρετικές εταιρείες», την Aegean και την Airbus, κι επεσήμανε πως η μεταξύ τους συμφωνία σηματοδοτεί ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης».

Είναι «μια μεγάλη μέρα για την Aegean, μια μεγάλη μέρα για την Airbus και μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη διότι ή αφοσίωση της Aegean στην ευρωπαϊκή μας παραγωγή αεροπλάνων είναι ένα ισχυρός δείκτης, όχι μόνον ότι η Aegean έχει εμπιστοσύνη στην Airbus αλλά και ότι εμείς εδώ στην Ευρώπη στεκόμαστε ενωμένοι» δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλέτνερ.

«Θεωρώ ότι η Aegean είναι ένας καλός πρεσβευτής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να νοιώθει περήφανη που έχει έναν τέτοιο αερομεταφορέα, που μεταφέρει κατά μήκος της Ευρώπης και πιο πέρα τις εικόνες μιας Ελλάδας ζεστής και φιλόξενης».