Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την προειδοποίηση της Daimler πως οι επικείμενοι δασμοί της Κίνας αναμένεται να πλήξουν την κερδοφορία της.

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν σήμερα οι μετοχές στην Ευρώπη με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις. Στη Βρετανία, οι εκτιμήσεις των αναλυτών πως επίκειται αύξηση των επιτοκίων τον Αύγουστο (σ.σ. σήμερα ανακοινώθηκε πως παραμένουν αμετάβλητα) πυροδότησε νέο ράλι για τη στερλίνα και οδήγησε στο «κόκκινο» τις τιμές των μετοχών, παρά τα αρχικά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μειώθηκε κατά 0,90%, υποχωρώντας στις 380,85 μονάδες που είναι και το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 25 Απριλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet.

Στην Ιταλία, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,02% κι έκλεισε στις 21.673,11 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε κάμψη 1,4% και διαμορφώθηκε στις 12.511,91 μονάδες. Στη Γαλλία, ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,05, στις 5.316,01 μονάδες. Τέλος, στη Βρετανία, ο FTSE 100 έχασε 0,9%, υποχωρώντας στις 7.556,44 μονάδες.

Οι μεγάλοι χαμένοι της συνεδρίασης ήταν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους επενδυτές ότι η επιβολή δασμών από την κινεζική κυβέρνηση θα πλήξει την κερδοφορία της.

Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 4,3%, υποχωρώντας σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών. Με απώλειες της τάξεως του 3,1% έκλεισε η μετοχή της Volkswagen, με πτώση 2,9% η μετοχή της BMW και με κάμψη 4,2% οι τίτλοι της Fiat Chrysler Automobiles.

Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ισχυρό ήταν το πλήγμα και για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της UniCredit να υποχωρεί κατά 3,24% και της Unione di Banche Italiane κατά 3,7%.