Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα επιβάλλει η Τουρκία

Δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα επιβάλλει η Τουρκία

Ανέρχονται σε εισαγωγές αξίας 266,5 εκατ. δολαρίων

Αντίμετρα στους επιπλέον δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο επιβάλλει από σήμερα 21 Ιουνίου η Τουρκία, εφαρμόζοντας δασμούς αξίας 266,5 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές άνθρακα, χαρτιού, φιστικιών/αμυγδάλου, καπνού, ανεπεξέργαστου ρυζιού, ουίσκι, αυτοκινήτων, καλλυντικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και πετροχημικών προϊόντων. «Το συνολικό κόστος των δασμών που επιβάλλει σήμερα η Τουρκία στις ΗΠΑ, είναι ανάλογο του επιπλέον κόστους που αντιμετωπίζει η Τουρκία από τους δασμούς που της επέβαλαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζαϊμπεκτσί και πρόσθεσε ότι «(τα αντίμετρα) είναι ανάλογα, μελετημένα και σχεδιασμένα, ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνουμε τον διάλογο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πέμπτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και το ύψος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 20,6 δισ. δολάρια το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. «Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις ενεργές, ρωμαλέες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Ζεϊμπεκτσί.