Ενισχύεται το πετρέλαιο ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ

Ενισχύεται το πετρέλαιο ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ

Στην ανοδική κούρσα του αργού, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, κατά την οποία αναμένεται να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν οι χώρες μέλη στο θέμα της παραγωγής.

Ήδη, στο παρασκήνιο η Σαουδική Αραβία παλεύει να πείσει μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους. Στο πλευρό της τάσσεται και η Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιγιάν Ζανγκανέχ χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αύριο. Παράλληλα, ανεβάζει τον τόνο της αντιπαράθεσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ως πολιτικό «όπλο» και με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε Ιράν και Βενεζουέλα έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγορά.

Στην ανοδική κούρσα του αργού, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, την εβδομάδα έως τις 15 Ιουνίου τα αποθέματα μειώθηκαν κατά τρία εκατομμύρια, στα 430,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ενισχύεται κατά 30 σεντς και διαμορφώνεται στα 75,38 δολάρια το βαρέλι.