«Βροχή» αιτημάτων για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

«Βροχή» αιτημάτων για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Οικονομικό Επιμελητήριο και Ομοσπονδία Φοροτεχνικών επισημαίνουν τα προβλήματα στο Taxisnet

Αναγκαία και επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2018 έως τις 27 Ιουλίου 2018 το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητά την λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου. Όπως αναφέρει «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΟΕΕ για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, όπως ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις για την έναρξη και λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, διαπιστώνει τη μη εφαρμογή τους και για το φορολογικό έτος 2017. Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα προσδιορίζονται με ακρίβεια και σαφήνεια από νόμους, η εφαρμογή τους στην πράξη απέχει -δυστυχώς- από τις ισχύουσες διατάξεις».

Το αίτημα του ΟΕΕ και εδράζεται -όπως αναφέρεται- στο γεγονός, ότι η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε και λειτουργεί με συνεχή προβλήματα σχετικά με τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3, την προσυμπλήρωση με λανθασμένα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών, τις τεχνικές δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταχώρηση των δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές-φοροτεχνικοί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των πελατών τους.

Παράταση ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών

Την ίδια ώρα και οι φοροτεχνικοί υπέβαλαν παρόμοιο αίτημα προς την ΑΑΔΕ, χαρακτηρίζοντας την παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιβεβλημένη, κυρίως λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη λειτουργία του Taxisnet. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) αναφέρει, πως πέρα από τις ημέρες που το Taxisnet υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, ώστε να αναγραφούν στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να αλλάξει ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν.

Επιπλέον, έχουν υπάρξει προβλήματα στη συμπλήρωση του Ε1, συγκεκριμένα στον κωδικό 007 του πίνακα 6, που αφορά τη φιλοξενία. Ειδικότερα, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους, πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, ο οποίος τους φιλοξενεί. Από την άλλη πλευρά όμως και οι υπόχρεοι που φιλοξενούν πρόσωπα, τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 και να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Ακόμη, για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν ανεβεί οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους.