Goldman Sachs: Θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Goldman Sachs: Θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

O ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο θέμα της παραγωγής

Μπορεί οι αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και άνοδο των αποθεμάτων στην πετρελαϊκή αγορά, η Goldman Sachs ωστόσο επιμένει στις εκτιμήσεις της και προειδοποιεί πως μέσα στους επόμενους μήνες η τιμή του πετρελαίου θα σπάσει προς τα πάνω το φράγμα των 80 δολαρίων.

Ήδη, σήμερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού πετρελαίου παρουσίασαν μικτές τάσεις στην αγορά, μετά την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία πυροδοτήθηκε εν πολλοίς από τη φημολογία περί επικείμενης αύξησης της παραγωγής από Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως η προοπτική να ανακοινωθεί αύξηση στα επίπεδα παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, στο τέλος της εβδομάδας, θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές πετρελαίου.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για περαιτέρω μειώσεις στα αποθέματα και υψηλότερες τιμές πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προηγούμενη πρόβλεψή του για διαμόρφωση της τιμής του αργού πετρελαίου τύπου Brent στα 82,50 δολάρια ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο θέμα της παραγωγής.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, από την πλευρά τους, προβλέπουν πως η παραγωγή από το βασικό πυρήνα του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία θα αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2018 και κατά 500.000 βαρέλια στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, ο αντίκτυπος από αυτή την κίνηση θα περιοριστεί από τις διακοπές που θα σημειωθούν στην παραγωγή κυρίως από χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει ελλειμματική, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες διακοπές απαιτούν αύξηση της παραγωγής από τον βασικό πυρήνα του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις έως το τέλος του χρόνου» καταλήγει η Goldman Sachs.