Μίχαλος: Να προστατευτούν τα ελληνικά brands και προϊόντα από τη Μακεδονία μας

Μίχαλος: Να προστατευτούν τα ελληνικά brands και προϊόντα από τη Μακεδονία μας

«Εχουμε αρκετά βήματα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί» η συμφωνία, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Αισιόδοξος για την επίδραση που θα έχει στην ελληνική οικονομία η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ με την προϋπόθεση ότι θα ισχύσει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ)και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM" υποστήριξε πως από τη συμφωνία υπάρχουν μόνο οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αρκεί, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και οι γείτονές μας να "μη σφετεριστούν δυναμικά brands, που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία σχετίζονται με τη Μακεδονία μας".

"Πρέπει να σπεύσουμε όλοι να κατοχυρώσουμε πλήρως και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα προϊόντα που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις και φέρουν το σήμα της Μακεδονίας".

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, "η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει πολύ χρόνο ακόμη για να ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί. Το διάστημα αυτό, εμείς ως χώρα, πρέπει να το αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά, προκειμένου να συνθέσουμε τη συμφωνία σε κάθε της λεπτομέρεια που θα αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε βάρος της χώρας μας και φυσικά της επιχειρηματικής κοινότητας".

«Να μεριμνήσει η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στα εμπορικά σήματα»

Όπως είπε, ένα από τα σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι αυτό των εμπορικών σημάτων, που φέρουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και εκείνα των Σκοπίων γιατί "λόγω της αλλαγής της ονομασίας της γειτονικής χώρας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικά θέματα".
Για αυτό άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε στην τριετία που προβλέπει η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων, να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή.

"Νομίζω ότι στο πλαίσιο μιας καλής συνεννόησης -που φαίνεται ότι υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο και σε επιχειρηματικό θεωρώ ότι θα είναι ακόμη καλύτερη- ότι θα μπορέσουν να βρεθούν οι λύσεις. Στο πλαίσιο της ένταξης των Σκοπίων και στην ΕΕ θα είναι και πολύ πιο εύκολη η όποια διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα -γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ως σήμα τη Μακεδονία είναι κατοχυρωμένες από πλευράς των αρχών της χώρας αλλά και της ΕΕ- και αυτό διευκολύνει έτι περαιτέρω και τη συμφωνία που θα προέλθει. Βεβαίως και θα υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία, ευελπιστώ όμως ότι θα μπορέσουμε κι αυτά να τα ξεπεράσουμε" τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ επεσήμανε ακόμη πως είναι ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της το νέο της όνομα, δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία" "και κανένα άλλο", και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι "υπάρχουν μόνο οφέλη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά και το επιχειρηματικό σκέλος", υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι ελληνικές εξαγωγές προς την πΓΔΜ ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου με βάση στοιχεία του 2016 και η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια, με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

«Εχουμε αρκετά βήματα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί»

Αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί στη συμφωνία, ο ίδιος τόνισε: "'Εχει αναλογιστεί ποτέ κάποιος ότι μια χώρα που την έχουν αναγνωρίσει 140 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και μεγάλες υπερδυνάμεις, ώς απλή Μακεδονία, κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, προκειμένου να γίνει αλλαγή ονομασίας; Νομίζω ότι από τη στιγμή που το θέμα είχε τεθεί από την πλευρά του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και αυτό θα διασφαλιστεί από τη συμφωνία -η οποία άλλωστε θα έρθει να επικυρωθεί και από το κοινοβούλιο, έχουμε αρκετά βήματα μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί- υπάρχουν μόνο οφέλη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά και το επιχειρηματικό σκέλος".