Πώς θα επηρεάσει τα εμπορικά σήματα η συμφωνία με τα Σκόπια

Πώς θα επηρεάσει τα εμπορικά σήματα η συμφωνία με τα Σκόπια

Τι λένε οι παραγωγικοί φορείς για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Την ανάγκη για άμεση σύσταση της διμερούς ομάδας (επιτροπής), που θα εργαστεί πάνω στο θέμα των εμπορικών σημάτων, με τη συμμετοχή μάλιστα -από ελληνικής πλευράς- «όχι μόνο παραγόντων του ΥΠΕΞ και των οργανισμών πιστοποίησης», αλλά και παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, υπογραμμίζει στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ προσθέτει ότι η τριετία που προβλέπεται (για την επίλυση σχετικών ζητημάτων) είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«(...) Το χρονοδιάγραμμα των τριών ετών δεν μας ικανοποιεί, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το κατάλαβε αμέσως, ήδη στην πρώτη συνάντησή μας, και ο κ.Μπράχος (σ.σ γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών), που είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης με 20ετή παρουσία στις Βρυξέλλες (...) Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, γιατί αν το αφήσουμε επί τρία χρόνια να έρπει και η συμφωνία επικυρωθεί και από τα κοινοβούλια και έχει ισχύ πλέον, αυτό θα δημιουργήσει δυο ταχύτητες στις όποιες διαφορές υπάρχουν. Από τη μια (θα υπάρχουν) οι επιχειρήσεις των Σκοπίων, που θα έχουν πίσω τους πλέον ένα κράτος με κατοχυρωμένο το Made in Macedonia και από την άλλη επιχειρήσεις απ΄ την Ελλάδα και θα πρέπει να γράφουμε Made in Greece».

Συμπληρώνει ότι ο ΣΕΒΕ θα διεκδικήσει δυναμικά τη συμμετοχή του στη μικτή επιτροπή, δεδομένου ιδίως ότι μεταξύ των μελών του περιλαμβάνονται εταιρείες ισχυρά εξαγωγικές, που έχουν στην επωνυμία τους τον τίτλο «Μακεδονία», οι οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλον τον κόσμο. «Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας δυνατά, και χωρίς να πλειοψηφούν (στην επιτροπή) εκ μέρους της ελληνικής πλευράς οι κρατικοί παράγοντες, που έχουν τις γνωστές αθηναϊκές αγκυλώσεις» τονίζει χαρακτηριστικά και γνωστοποιεί ότι ο ΣΕΒΕ ετοίμασε ερωτηματολόγιο που αποστέλλει τα μέλη του για τα προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν.

Ο ίδιος τονίζει ότι ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θα είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς προβλήματα (με τα εμπορικά σήματα) προϋπήρχαν σε έναν βαθμό, αλλά υπήρχαν με ένα ομόσπονδο κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας και όχι με ένα κράτος με επίσημη ονομασία. «Πλέον, ξαφνικά με τη συμφωνία εμφανίζεται (...) το κράτος Βόρεια Μακεδονία, το οποίο είναι ο μοναδικός φορέας του ονόματος Μακεδονία στον ΟΗΕ και (μαζί με) κάποιες περιοχές στην Ελλάδα (...) Υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα με τα ΠΟΠ ή ΠΓΕ που βιάστηκαν να πουν κάποιοι" τονίζει και προσθέτει ότι για διάφορους λόγους (δεν είχαμε φροντίσει να κατοχυρώσουμε επωνυμίες), «είτε επειδή είχαμε επαναυπαυτεί τόσα χρόνια, επειδή απέναντί μας δεν είχαμε ένα κράτος αλλά ένα ομόσπονδο κρατίδιο" είτε λόγω αδυναμίας των γεωργικών συνεταιρισμών της περιοχής, που τα έγραφαν ώς ΠΟΠ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πρεσπών, Καστοριάς, Κοζάνης και Νάουσας».

Εξαίρεση αποτελούν οι οίνοι. «Στα προϊόντα οίνου υπήρχε τεράστια διαμάχη, που κερδήθηκε από εμάς, για τις ονομασίες προέλευσης στα κρασιά, το τσίπουρο και το ούζο. Στα υπόλοιπα προϊόντα, όλοι ήξεραν για παράδειγμα τις μακεδονικές πιπεριές, αλλά κανείς δεν τις καθιέρωσε ώς ΠΟΠ. Και οι (σχετικές) διαδικασίες στην Ελλάδα μέσω του οργανισμού "Δήμητρα" και του "Agrocert" είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και κοστοβόρες, ενώ αντίθετα στα Σκόπια είναι πάρα πολύ γρήγορες και στο επόμενο διάστημα -αν είναι τριετία- τα Σκόπια θα φροντίσουν να κατοχυρώσουν ένα σωρό προϊόντα ώς μακεδονικά ή Μακεδονίας, ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο της διεθνούς ομάδας» καταλήγει.

Βιοτέχνες: Η συμφωνία κάθε άλλο παρά θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία

Την εκτίμηση ότι «η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια κάθε άλλο παρά ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας, όπως επικαλούνται και χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, εκπρόσωποι της κυβέρνησης» διατυπώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και προσθέτει: «η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία στο ελληνικό επιχειρείν αναφορικά με τον προσδιορισμό της εντοπιότητας των μακεδονικών προϊόντων. Τόσο στα ελληνικά εμπορικά σήματα, όσο και στα προϊόντα της γείτονος, λόγω της επερχόμενης αλλαγής της ονομασίας της, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προκύψουν σημαντικά ζητήματα. Το ζητούμενο είναι πώς θα το διαχειριστούν οι ιθύνοντες. Εύχομαι να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε βάρος της χώρας και της επιχειρηματικής κοινότητας».

«Πριν από τη συμφωνία, υπήρχε τεράστια σύγχυση στις διεθνείς αγορές σε σχέση με την ονομασία των προϊόντων. Από την πλευρά των γειτόνων υπήρχε πάντα κατάχρηση στη χρήση του όρου "Μακεδονία"» λέει ο κ. Καπνοπώλης προσθέτοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί πως οι γείτονες μας δεν θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν δυνατά brands επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία. «Ο επιχειρηματικός κόσμος που δίνει τις δικές του μάχες και αποτελεί τη γέφυρα για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων ζητά την προστασία των εμπορικών χρήσεων των ελληνικών προϊόντων και των επωνυμιών τους καθώς και την εξασφάλιση ομαλών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που δεν θα δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ. Αναφερόμενος στη μικτή επιτροπή από τις δύο χώρες, που θα αναλάβει τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τα εμπορικά σήματα, όπως προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Καπνοπώλης διερωτάται «ποιοι θα μετέχουν σε αυτή, πόσο αντικειμενικές θα είναι οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν και προπάντων πόσο άμεσα θα δίνονται λύσεις στα προβλήματα που θα ανακύπτουν;».

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές στη γειτονική χώρα, με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, κι ότι είναι ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. «Οι επενδύσεις ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια, άμεσες και έμμεσες, που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας» καταλήγει.

Επιμελητήριο Φλώρινας: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία

Σε θετική κατεύθυνση κινείται η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ, όπως δηλώνει στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, σύμφωνα με τον οποίο παρότι πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες και γραμμές που είναι πολύ σημαντικές, «οποιαδήποτε συμφωνία πέφτει στο τραπέζι και έχει ως στόχο πραγματικά να βοηθήσει στη συμφιλίωση και τη συνεργασία των λαών είναι θετική».

«Οποιαδήποτε συμφωνία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Εμείς που έχουμε επενδύσει στη βαλκανική συνεργασία ώς επιμελητήριο (...) και έχουμε υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας εμπορικά και πραγματοποιήσαμε διεπιχειρηματικές (B2B) συναντήσεις και επιχειρηματικές αποστολές, βλέπουμε ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία, η οποία θα ολοκληρωθεί στην πορεία, θα υπάρχουν οφέλη για την επιχειρηματικότητα -και αυτό έχει σημασία για εμάς που είμαστε στα σύνορα και έχουμε δει πολλές φορές εντάσεις και μποϊκοτάζ προϊόντων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα σε μια περιοχή που έχει (...) 37% ανεργία κι όπου πάνω από 2000 καταστήματα έχουν κλείσει (...) Αναμένουμε βέβαια να δούμε κάποιες λεπτομέρειες, όπως τυχόν αλυτρωτικά στοιχεία (...) Περιμένουμε μέσα από τη συμφωνία, στην οποία θα πρέπει να δούμε και τις γραμμές, που είναι πολύ σημαντικές όσον αφορά τη συνέχιση και εξέλιξη όλων των πραγμάτων, να προχωρήσουμε και να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει» σημειώνει.

Κατά τον κ.Σαπαλίδη, από πλευράς του επιμελητηρίου Φλώρινας υπάρχει πίστη σε ένα πλαίσιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης φιλίας και συνεργασίας, αρκεί να γίνει το ίδιο και από την άλλη πλευρά. «Στόχος είναι να καλυτερέψουν τα πράγματα και να μπούμε σε διαδικασία συνεργασίας, για να σταματήσουν όλα αυτά, τα οποία είχαμε στο παρελθόν και τα έχει βιώσει η περιοχή μας πολύ έντονα, ειδικά μετεμφυλιακά. Θα χρειαστεί καιρός για να γιατρευτούν και οι δύο πλευρές, ωστόσο με καλή συνεργασία θα φτάσουμε στο σωστό αποτέλεσμα» τονίζει, ενώ ερωτηθείς αν το ενδεχόμενο να ανοίξουν πιο πολύ οι πόρτες τον ανησυχεί υπό την έννοια ότι η πΓΔΜ είναι μια χώρα με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, σημειώνει ότι ναι μεν υπάρχει ανησυχία απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά αυτό έχει και τη θετική του πλευρά, αφού η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που είναι πολύ πιο φθηνές στη γείτονα και να τις χρησιμοποιεί στην ελληνική μεταποίηση.

«Έχουμε (ως επιμελητήριο) κάνει προτάσεις και για μια βαλκανική επενδυτική ζώνη, όπου όποιος επιχειρεί θα έχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (...) Δεν μπορείς να διεισδύσεις επιχειρηματικά σε χώρες με άλλο μισθολογικό και φορολογικό καθεστώς. Οφείλει η Πολιτεία, για να μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο μας, να δει πολύ καλά το θέμα των φορολογικών ζωνών -φορολογικών, όχι οικονομικών, για να μην παρεξηγηθώ- αλλά και το ζήτημα της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής, που πιστεύουμε πως επιτέλους θα ξεκινήσει, Θεσσαλονίκης- Καυκάσου» καταλήγει.

Προβληματισμός από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και τους επαγγελματίες

Προβληματισμό και ανησυχία για τη συμφωνία με την πΓΔΜ εξέφραζε σε ανακοίνωσή του προ της υπογραφής της ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση του ΕΒΕΘ δηλώνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε συμφωνία να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει. Κατά τον ίδιο, «είναι εύλογο να εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και παραγώγων αυτού στα εμπορικά σήματα ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές. Οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό μία ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να εκτιμήσουμε τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται». Σε ανακοίνωση εξάλλου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο πρόεδρός του Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήριζε ώς θλιβερή για την Ελλάδα τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων και καλούσε την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη του ελληνικού λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. "Και εάν αναρωτιέται ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα» κατέληγε