Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για δεσμεύσεις και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για δεσμεύσεις και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας

Επαφές Τσακαλώτου με Ντομπρόβσκις και Ρέγκλινγκ - Σήμερα κληρώνει για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου το ελληνικό ζήτημα έχει πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία με τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου να κορυφώνονται.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Η εβδομάδα αυτή, ήταν έντονης «ζύμωσης» για την κυβέρνηση που είχε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα των θεσμών τα βασικά μέτρα του πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.

Περισσότερο φως και για τα δύο αυτά ζητήματα θα ριχθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις που θα κάνουν σήμερα τα δύο πρόσωπα - κλειδιά από το βήμα του συνεδρίου του Economist αλλά  και στην συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο το μεσημέρι και θα είναι κοινή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση που θα κάνει στο συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Με τον Ευκλείδη  Τσακαλώτο οι δύο Ευρωπαίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και μία σειρά από άλλα ζητήματα που δεν είναι αμιγώς ελληνικά, πλην όμως επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελληνικό πρόγραμμα, όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία για παράδειγμα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα προκαλώντας τον προβληματισμό σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τις χρηματαγορές.

Το γεγονός ότι το Eurogroup έχει «υιοθετήσει» το σενάριο ότι θα βοηθήσει στα πρώτα βήματα εξωτερικού δανεισμού που θα κάνει η Αθήνα - όταν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές κριθούν κατάλληλες - είναι κάτι πάνω στο οποίο έχει «επενδύσει» η ελληνική πλευρά η οποία μετά τον Αύγουστο του 2018 θα έχει απόλυτη εξάρτηση από τις αγορές.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι το βαρόμετρο για φθηνό δανεισμό και  θα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση. Κόκκινα δάνεια μαζί με την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται μέσα στην λίστα με τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που θα παρακολουθούν δανειστές στους τριμηνιαίους ελέγχους που θα διενεργούν στη χώρα μας.

Και όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ για το νέο πλαίσιο εποπτείας η «Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και επειδή απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ' ό,τι κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο».

Σήμερα «κληρώνει» και για την υποδόση του 1 δις. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση. Στη σημερινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει αν η ελληνική πλευρά αποπλήρωσε μέχρι κεραίας - από τον Μάρτιο και μετά - τα εκκρεμή εφάπαξ συνταξιοδότησης και  τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της απέναντι στους φορείς με τους οποίους συναλλάσσεται. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το τρίτο μνημόνιο  πως μέχρι τον Αύγουστο θα έχει μηδενίσει τις οφειλές αυτές. Αυτό θα γίνει και από τα λεφτά των δόσεων που θα λάβει από τον ESM, αλλά και από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τον σκοπό αυτό.