Σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας

Σημαντική υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας

Οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ για την φιλοευρωπαϊκή πορεία της κυβέρνησης καθησύχασε τις αγορές

Πτώση καταγράφουν από το πρωί σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας, μετά τις διαβεβαιωσεις το σαββατοκύριακο του νέου υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ότι η συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων-Λέγκα δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το ευρώ και σχεδιάζει να μειώσει τα επίπεδα χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η αποδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί από το 3,116% που έκλεισε την Παρασκευή στο 2,878%. Αντίστοιχα το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου μειώνεται από το 2,475% που έκλεισε την Παρασκευή στο 2,124%. Αλλά και η απόδοση του ετήσιου ομολόγου υποχωρεί από το 1,020% που έκλεισε την Παρασκευή στο 0,692%.

Όπως σημειώνει το Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας είχε εκτοξευθεί, λόγω των ανησυχιών ότι η νέα αντισυστημική κυβέρνηση της χώρας θα αύξανε τις δαπάνες και θα ερχόταν σε σύγκρουση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, τώρα -σημειώνει- οι επενδυτές έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις, που ήθελαν για να επιστρέψουν στην αγορά των ιταλικών ομολόγων.