Reuters: Τέλος στο φθηνό χρήμα θα βάλουν Fed και ΕΚΤ

Reuters: Τέλος στο φθηνό χρήμα θα βάλουν Fed και ΕΚΤ

Κρίσιμες αποφάσεις θα πάρουν αυτήν την εβδομάδα οι δύο μεγαλύτερες Κεντρικές τράπεζες στον κόσμο

Σε πιο σφιχτή πολιτική προσανατολίζονται οι δύο μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου, η Fed και η ΕΚΤ, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, παρά τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, τις μεταβολές στις ισοτιμίες νομισμάτων και τις πολιτικές αναταραχές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο και πάλι την Τετάρτη 13 Ιουνίου από το 1,75% στο 2%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα ανακοινώσει την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ότι το σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 2,55 τρισ. ευρώ θα τερματιστεί φέτος. Όπως επισημαίνει το Reuters, αυτά τα δίδυμα βήματα των δύο μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών στον κόσμο υποδηλώνουν, ότι η εποχή του φθηνού χρήματος σύντομα θα τελειώσει. Παράλληλα δείχνει, ότι οι μεγάλες οικονομίες είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να σταθούν μόνες τους, αλλά και ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θέλουν να ασκήσουν μία προληπτική πολιτική πριν από μία ενδεχόμενη νέα κρίση.

Η ΕΚΤ σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν αναμένεται να κάνει βεβιασμένες κινήσεις, αλλά να προχωρήσει σε μια σειρά σταδιακών κινήσεων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε πιθανή ανατροπή, έχοντας υπόψη τις δύο καταστροφικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2011, γεγονός που επιδείνωσε την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ. Άλλωστε, όπως επισημαίνει το Reuters, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύσσεται εδώ και πάνω από 5 χρόνια, η απασχόληση είναι σε υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα και στις αγορές ομολόγων έχει μειωθεί το κόστος δανεισμού, κάνοντας να δείχνει λογικό το επόμενο βήμα, αυτό του τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, το Reuters εκτιμά, ότι δεν αποκλείεται ο Μάριο Ντράγκι να αναβάλει την λήψη της απόφαση για το πρόγραμμα των 2,55 τρισ. ευρώ για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Κι αυτό γιατί όπως σημειώνει το πρακτορείο, το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης σημαίνει την ανάγκη για λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια της τράπεζας, η αύξηση των οποίων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική όπως το 2011, όπως επισημαίνεται παραπάνω. Έτσι, σύμφωνα πάντα με το Reuters, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά για αρκετά τρίμηνα ακόμη και για όσο χρονικό διάστημα αυτά θα είναι σύμφωνα με τον στόχο για πληθωρισμό της τάξης του 2%.