Κρέτσου: Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων στην ΕΕ

Κρέτσου: Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων στην ΕΕ

Επεσήμανε τη συμβολή σε αυτό της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Κομισιόν

«Σήμερα η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη, γιατί έχει την υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020» δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Απαντώντας σε παρέμβαση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η κ. Κρέτσου επεσήμανε, ότι η απορρόφηση αυτή επιτεύχθηκε χάρη στη δουλειά και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, χάρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χάρη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εμπειρία από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και αφού παρατήρησε πως το συμπέρασμα είναι «πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι» υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και έκτακτες περιστάσεις και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα».

Όπως επεσήμανε «και κάποιες υποθέσεις στη Γαλλία ομοίως, όπως στην περίπτωση της Caterpillar, μας έδειξαν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να δείξουμε ευελιξία. Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα, αν δεν είχαμε κάνει τις προσαρμογές και γι' αυτό θεωρήσαμε, ότι θα πρέπει να έχουμε κάποιους δείκτες, διότι ακόμη και σε πλούσιες χώρες έχουμε θύλακες φτώχειας, χαμηλά ποσοστά εκπαίδευσης κλπ. Έχουμε θέσει λοιπόν 80% κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ποσοστό εκπαίδευσης, κλιματική αλλαγή, ανεργία… Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις τεράστιες απώλειες και τα τεράστια οφέλη».

Ο κ. Παπαδημούλης είπε, ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά της Επιτρόπου κ. Κρέτσου και εξέφρασε τη διαφωνία με την περικοπή κονδυλίων για πολιτικές συνοχής στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.