Θετική η Κομισιόν στις προτάσεις Μέρκελ για την Ευρωζώνη

Θετική η Κομισιόν στις προτάσεις Μέρκελ για την Ευρωζώνη

Την πεποίθησή του για λήψη αποφάσεων εντός του Ιουνίου εξέφρασε ο Ντομπρόβσκις

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των ιδεών της και της Κομισιόν που αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επενδυτική στήριξη.

Μιλώντας στο Euractiv ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε, ότι «ευελπιστώ σε πρόοδο και συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου». Τόνισε ακόμη, ότι όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες, όπως η στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η στήριξη των επενδύσεων, τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ, όσο και η Επιτροπή «κινούνται λίγο πολύ προς την ίδια κατεύθυνση».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος επέμεινε, ότι ένα μελλοντικό «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια διάρκειας έως και 30 χρόνια, εφόσον τα κράτη-μέλη έχουν εγκρίνει «εκτεταμένες διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το νέο EMF θα μπορούσε να παρέχει δάνεια 5ετούς διάρκειας με ορισμένες προϋποθέσεις, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω εξωτερικών παραγόντων. «Συμφωνούμε όλοι για το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι ένα EMF με τέτοιες αρμοδιότητες θα πρέπει να αξιολογεί όχι μόνο την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών, αλλά και τη διαχειρισιμότητα του χρέους, ενώ θα πρέπει να «διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, για να την αποκαταστήσει, εάν κριθεί απαραίτητο». Η ιδέα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές και να δημιουργήσει αναταραχές στην αγορά, όπως συνέβη την πρώτη φορά που προτάθηκε από την κ. Μέρκελ και στη συνέχεια από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2010 σε διμερή Σύνοδο Κορυφής στο Ντεβίλ της Γαλλίας.