Υποψήφιος για διάδοχος του Γιούνκερ ο Σλοβάκος Επίτροπος Ενέργειας

Υποψήφιος για διάδοχος του Γιούνκερ ο Σλοβάκος Επίτροπος Ενέργειας

Ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκλεγεί μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019

Tην υποψηφιότητά του για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της και Επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο 51χρονος Σλοβάκος διπλωμάτης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του κεντροαριστερού Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Συνειδητοποιώ ότι είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, προχωρώντας στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδοχή του Γιούνκερ το 2019. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε όλη την ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ποιος θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Ο υποψήφιος θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019. Ο Σέφτσοβιτς είπε πως εκφράστηκε υποστήριξη στην υποψηφιότητά του στη διάρκεια μιας συνόδου σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ιδίως της Τσεχίας, αλλά επίσης και της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

«Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αξιοποιήσω αυτή τη διαδικασία προκειμένου να στραφεί η προσοχή (στην ανάγκη) για μια ισχυρότερη πολιτική στο πεδίο της βιομηχανίας, η ΕΕ να πάρει πιο διεκδικητική θέση στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, και να υπάρξει κατανόηση ανάμεσα στα νέα και τα παλιά κράτη μέλη» ανέφερε. Με τα κόμματα της κεντροαριστεράς να καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις, ο Σέφτσοβιτς θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν, ακόμα κι αν λάβει το χρίσμα του ΕΣΚ. Πάντως είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος Smer, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει την υποστήριξη της Μπρατισλάβας.

Άλλοι δυνητικοί κεντροαριστεροί υποψήφιοι, όπως ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, η Ιταλίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, δεν έχουν τέτοιες εγγυήσεις, αφού στις χώρες τους την εξουσία ασκούν άλλα κόμματα. Διεκδικητές της προεδρίας της Κομισιόν γενικά, θεωρούνται μεταξύ διαφόρων άλλων, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η Eπίτροπος Ανταγωνισμού από τη Δανία Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, μια φιλελεύθερη πολιτικός με κεντροαριστερές τάσεις, που πάντως επίσης δεν μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας της.

Παρακαλούμε περιμένετε ...