Γερμανικός Τύπος: Χωρίς θάρρος η Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Χωρίς θάρρος η Μέρκελ

Handelsblatt και Spiegel κάνουν λόγο για καθυστερημένη και ασήμαντη απάντηση στις προτάσεις Μακρόν

Την καθυστερημένη δημόσια τοποθέτηση της Άγκελα Μέρκελ στα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου Προέδρου για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει, ότι κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Γερμανία αντελήφθη ως εξαγωγική χώρα, ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η Μέρχελ δεν έχει θάρρος και «αυτό το γνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν και γι' αυτό τελευταία η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο, με επιτυχία όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ». Σε ό,τι αφορά ωστόσο στο περιεχόμενο των γερμανικών προτάσεων, η εφημερίδα θεωρεί, ότι υπολείπονται των γαλλικών. «Είναι σαφές, ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις, είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό την γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: Η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την Ευρωζώνη», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος αναβάθμισε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε πρωταρχικό ζήτημα της καγκελαρίας της, κάτι που προκαλεί πικρία κυρίως στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανήγαγαν την Ευρώπη σε κεντρικό θέμα της πολιτικής τους και γι' αυτό ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών. Ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εργάζεται φιλόπονα και σιωπηρά για θέματα Ευρώπης, παρέλειψε ωστόσο να διατυπώσει κάτι το συγκεκριμένο. Η καγκελάριος τον πρόλαβε και τώρα έχει μείνει στην κοινή γνώμη η εντύπωση, ότι η Ευρώπη είναι δικό της πρότζεκτ, εκείνη ορίζει την πολιτική», προσθέτει το δημοσίευμα.

Το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση δεν επικρίνει μόνο την καθυστερημένη γερμανική απάντηση στα γαλλικά σχέδια, αλλά και το περιεχόμενό της. «Αυτό ήταν λοιπόν;» διερωτάται. «Στην μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα το καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό» επισημαίνει. Καταλήγοντας σημεθώνει, ότι «ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένας προϋπολογισμός για επενδύσεις, με λίγα κεφάλαια που θα δίνονται μετά από πολλούς όρους … η Μέρκελ δείχνει ανοιχτή για τις προτάσεις Μακρόν, αλλά επιμένει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει το θάρρος να δώσει αγώνα εναντίον του κόμματός της για περισσότερη Ευρώπη».