«Άλμα» του πληθωρισμού στην Τουρκία

«Άλμα» του πληθωρισμού στην Τουρκία

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 12,15%

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση κατά 1,62% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι στη συνεδρίαση της την Πέμπτη.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στις 23 Μαΐου η κεντρική τράπεζα (CBRT) αύξησε τα επιτόκια κατά 3%, για να στηρίξει τη λίρα. Το νόμισμα είχε σημειώσει βουτιά, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επικρίνει έντονα το υψηλό κόστος δανεισμού, δήλωσε ότι θα ασκεί περισσότερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 24 Ιουνίου. Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε κάτω από τις 4,6 λίρες ανά δολάριο από τις 4,6563 στο κλείσιμο της Παρασκευής. Στις 11:45 ώρα Ελλάδας η λίρα υποχώρησε στις 4,6180 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες 18% από τις αρχές του έτους.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές προέβλεψαν, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 1,45% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός σημείωσε «άλμα» στο 12,15%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 10,85%.