Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Υποχωρεί για πέμπτο συνεχή μήνα ο δείκτης Sentix

Επιδείνωση για πέμπτο συνεχή μήνα σημειώνει τον Ιούνιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, λόγω των ανησυχιών για την ανάληψη της διακυβέρνησης στην Ιταλία από την αντισυστημική κυβέρνηση και την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης για την Ευρωζώνη σημειώνει πτώση στις 9,3 μονάδες τον Ιούνιο από τις 19,2 τον Μάιο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να σημειώσει πτώση στις 18,4 μονάδες. Η πτώση οφείλεται στην ασθενέστερη αξιολόγηση των επενδυτών για τις τρέχουσες συνθήκες και στις χαμηλότερες οικονομικές εκτιμήσεις, που υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. «Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία προκαλεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για την Ευρωζώνη», ανέφερε ο ερευνητής του ομίλου Μάνφρεντ Χούμπνερ σε σημείωμά του.

Ο δείκτης Sentix για τη Γερμανία υποχώρησε επίσης για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιξοότητες λόγω των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουνίου. Ο όμιλος Sentix διενήργησε την έρευνα από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.