Σε πόλεμο βρίσκονται ΕΕ και ΗΠΑ από σήμερα τα ξημερώματα

Σε πόλεμο βρίσκονται ΕΕ και ΗΠΑ από σήμερα τα ξημερώματα

Η επιβολή των δασμών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει φέρει ένα ντόμινο οικονομικών αλλά και πολιτικών εξελίξεων μεταξύ των δυο πάλαι ποτέ εταίρων

Σε εμπορικό πόλεμο βρίσκονται από σήμερα τα ξημερώματα ΕΕ και ΗΠΑ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει τελικά την πολυσυζητημένη και πολύκροτη επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τέθηκαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, στις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία, σαν πρώτο βήμα για την επίλυση της εμπορικής διελκυστίνδας. Η ΕΕ κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ένα αίτημα για διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των δασμών που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο ΠΟΕ.

Ένας αξιωματούχος του Οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

ΕΕ σε ΗΠΑ: Η πόρτα μας έκλεισε

Η πόρτα για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή κλειστή, δήλωσε νωρίτερα η Σεσίλια Μάλμστρομ, ύστερα από την επιβολή αμερικανικών δασμών.

«Δεν ήμασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η προσφορά μας ήταν ‘πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε’ και αυτό εν τέλει θα οδηγούσε διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή», πρόσθεσε.