Καλπάζει πληθωρισμός και κόστος δανεισμού, βυθίζεται η λίρα στην Τουρκία

Καλπάζει πληθωρισμός και κόστος δανεισμού, βυθίζεται η λίρα στην Τουρκία

Στις 4,6284 λίρες ανά δολάριο, στο 14,61% το επιτόκιο δανεισμού, στο 12,5% ο πληθωρισμός

Περισσότερο από 2% υποχωρεί σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας την χειρότερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 9 μηνών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα υποτιμάται σήμερα κατά 2,25% και διαμορφώνεται στις 4,6284 λίρες ανά δολάριο, με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Τουρκικής Προεδρίας Τσεμίλ Ερτέμ να υποστηρίζει μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ότι η αιτία της υποτίμησης της λίρας βρίσκεται στις φήμες που κυκλοφόρησαν στις αγορές, για ενδεχόμενη υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται, με την απόδοση των 10ετων ομολόγων να φθάνει το 14,61%.

Το Bloomberg επισημαίνει, ότι η υποτίμηση της λίρας οφείλεται και στην αβεβαιότητα των επενδυτών, ως το προς κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα ανταποκριθεί στην αύξηση του πληθωρισμού, λαμβάνοντας μέτρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα, θα δείξουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 12,15% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg, πλησιάζοντας το υψηλό του 13% που σημειώθηκε πέρσι.