Σκέψεις για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά μετά την νέα χαλάρωση των capital controls

Σκέψεις για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά μετά την νέα χαλάρωση των capital controls

Στόχος η μείωση της φοροδιαφυγής και των μαύρων συναλλαγών

Από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου τα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι πολίτες θα φθάνουν τις 5.000 ευρώ το μήνα ανά τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η αύξηση του ορίου ανάληψης των μετρητών μπορεί να είναι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη κατάργηση των περιορισμών αλλά φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αρμόδιοι παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους λέγοντας ότι με την αύξηση της κυκλοφορίας μετρητών στην αγορά είναι πιθανόν να φουντώσουν τα φαινόμενα μαύρων συναλλαγών και να περιοριστούν οι συναλλαγές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα., οι οποίες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τις αρχές του έτους.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν σκέψεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσει το όριο των συναλλαγών που μπορούν να γίνονται με μετρητά στα 200 ή 300 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα Με το μείωση του ορίου των συναλλαγών που μπορεί να γίνουν με μετρητά εκτιμάται ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του πλαστικού χρήματος και δεν θα φουσκώσει η παραοικονομία.

Μπορεί η επιβολή των capital controls να έβαλε στην καθημερινότητα των πολιτών το πλαστικό χρήμα ωστόσο δεν έκλεισε τις «μαύρες» συναλλαγές με μετρητά στην αγορά. Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς από 13 δις. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2015 έφαθασαν στα 26,5 δις. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017. Πέρυσι κατέγραψαν αύξηση 40% σε σχέση με το 2017. Ακόμη και στο περίπτερο οι καταναλωτές πηγαίνουν με την κάρτα.

Την ίδια ώρα όμως, πολλοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες έκαναν περισσότερα παζάρια με τους πελάτες τους προκειμένου να πληρωθούν με μετρητά και να μην κόψουν καθόλου απόδειξη ή να κόψουν απόδειξη για πολύ μικρότερο ποσό.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και άλλα μέτρα για να επεκτείνει τη χρήση πλαστικού χρήματος αλλά κυρίως να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι τα εξής:

  • Οι επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιούν ένα μέρος του ετήσιου τζίρου τους π.χ. το 40%, μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και POS.
  • Οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται με πολύ χαμηλές πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, θα παρακολουθούνται και θα μπαίνουν αμέσως στη λίστα φορολογικού ελέγχου.

Βασικό εργαλείο για τους ελέγχους που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ αποτελεί το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης όπου οι επιχειρήσεις δηλώνουν το POS που διαθέτουν καθώς και τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. Ειδικά για τον επαγγελματικό λογαριασμό, αναμένεται να καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου οι επαγγελματίες που υποχρεωτικά δέχονται πληρωμές μέσω POS να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τις πληρωμές που γίνονται με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.