Έκτακτη συνεδρίαση για την Ιταλία θα συγκαλέσει η ΕΚΤ

Έκτακτη συνεδρίαση για την Ιταλία θα συγκαλέσει η ΕΚΤ

Η έλλειψη αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα οδήγησε στη σημερινή κατάσταση αναφέρει η Guardian

«Ο Mάριο Ντράγκι προφανώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιθανώς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση άμεσα’», δήλωσε μια πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει, ότι η ΕΕ συνέβαλε στη δημιουργία της κρίσης της Ιταλίας. «Αν δεν μάθει, θα ακολουθήσουν χειρότερα. Η έλλειψη βοήθειας στη μεταναστευτική κρίση έστρεψε τους Ιταλούς προς τον αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό και η ΕΕ έχει λίγους μήνες στη διάθεσή της να διορθώσει τη ζημιά. Για άλλη μια φορά η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίσιμη απειλή από την ασταμάτητη άνοδο του λαϊκισμού και αναδύονται οι σκιές του σκοτεινότερου παρελθόντος της Ευρώπης» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Προσθέτει δε, ότι «οι ιταλικές εκλογές σχετίζονταν κυρίως από το μεταναστευτικό ζήτημα και τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα συνδυάστηκαν με τα αντιευρωπαϊκά. Όπως η Ελλάδα πρωτύτερα, η Ιταλία άλλαξε από μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα σε μια έντονα ευρωσκεπτικιστική εντός λίγων μηνών. Υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί λόγοι για τα πολιτικά και τα κοινωνικά προβλήματα και στις δυο χώρες, αλλά η έλλειψη αλληλεγγύης της ΕΕ προς ένα ασθενέστερο μέλος που αναλαμβάνει το βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, επιδείνωσε την κατάσταση» εκτιμά ο Guardian.