Στο επίκεντρο του Washington Group το ελληνικό χρέος

Στο επίκεντρο του Washington Group το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Δευτέρα, το ΔΝΤ θα απέχει του προγράμματος

Μία τελευταία προσπάθεια να αμβλυνθεί η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος, κάνει σήμερα το λεγόμενο Washington Group, το οποίο συνεδριάζει στο Κεμπέκ του Καναδά στο περιθώριο της Συνόδου της G7, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ιταλίας.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του ΔΝΤ, θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ. Η προσέγγιση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα σημάνει θετική έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ, η έκθεση του οποίου όμως θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters. το ΔΝΤ έδωσε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος και προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν σήμερα ή αύριο κιόλας τη στήριξη του Ταμείου στην ελάφρυνση χρέους, που προσφέρουν στην Ελλάδα. «Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει τώρα», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Δευτέρα, τότε το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να μην μετάσχει στο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Reuters υπογραμμίζει, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να λάβει μέρος στο τρίτο, έως ότου η Ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.