Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά δεν παρεμβαίνει

Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά δεν παρεμβαίνει

Δεν ανησυχεί ακόμα για τη σταθερότητα των ιταλικών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ιταλία, όμως δε θεωρεί για την ώρα ότι υπάρχει λόγος να παρέμβει, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.

Η φημολογία στις αγορές για μία επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ έχει ενισχυθεί, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία παραμένει και οι φόβοι για αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από το ευρώ εντείνονται. Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει για ένα ζήτημα που είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό.

Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού, αν και έχει αυξηθεί τελευταία λόγω της αβεβαιότητας, είναι και πάλι χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο 2010-12, οι τραπεζικές καταθέσεις είναι σταθερές και δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιέσεις στις ενδοτραπεζικές συναλλαγές.

«Καμία κεντρική τράπεζα δεν θα δρούσε με βάση τα γεγονότα μερικών ημερών», ανέφερε μία από τις πηγές.

«Δεν είμαστε ακόμα σε ένα στάδιο όπου πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τις τραπεζικές καταθέσεις και ελπίζω να μη φτάσουμε ποτέ εκεί», ανέφερε άλλη πηγή.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι χρηματοπιστωτικοί δείκτες είναι σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγκάστηκε να παρέμβει για να αναστρέψει ένα αρνητικό κλίμα που έπληττε τις τράπεζες και απειλούσε να κρατήσει χώρες όπως η Ιταλία εκτός αγορών. Τότε, ο Ντράγκι είχε πει την περίφημη φράση ότι θα έκανε «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, ανατρέποντας την αίσθηση των αγορών ότι η ΕΚΤ δεν θα βοηθούσε μία κυβέρνηση που αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αγορές χρέους. Η διαβεβαίωσή του όμως και οι επόμενες ενέργειές του, οι οποίες έφεραν τα προγράμματα διάσωσης στις χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, κατέρριψαν τις αμφιβολίες.

Όμως αυτή η λύση των προγραμμάτων διάσωσης δύσκολα θα γίνει αποδεκτή στην Ιταλία από τα δύο κυρίαρχα πλέον κόμματα (Κίνημα των Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά), που τάσσονται κατά της λιτότητας, με τη Λέγκα του Βορρά μάλιστα να μην απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχθούν το σχέδιό τους για αύξηση δαπανών και μείωση της φορολογίας. Αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ δεν θα είχε μεγάλο περιθώριο κινήσεων, πέρα από το να προστατεύσει τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης από τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ιταλικά ομόλογα εκτός Ιταλίας, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτες για το ενδεχόμενο «μετάδοσης» της κρίσης.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προστατεύσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά απλώς θα διαχειριζόταν την καταστροφή», δήλωσε μία από τις πηγές.