Η Ιταλική κρίση «βυθίζει» ευρώ και χρηματιστήρια

Η Ιταλική κρίση «βυθίζει» ευρώ και χρηματιστήρια

Το κοινό νόμισμα υποτιμάται έναντι του δολαρίου, ενώ οι επενδυτές ρευστοποιούν μετοχές

Σε χαμηλό 10 μηνών υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που ωθεί τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα αμερικανικά και τα γερμανικά ομόλογα, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι επενδυτές φοβούνται, ότι οι επαναληπτικές εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενδέχεται να λάβουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, αλλά και το μέλλον της στην ΕΕ. Επικαλείται δε δήλωση του επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της SMBC Nikko Securities, Μακότο Νότζι, ότι «αυτό που αρχίζουν να επεξεργάζονται οι αγορές, δεν είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αλλά οι πρόωρες εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε νίκη των ευρωσκεπτικιστών και σε έξοδο από το ευρώ».

Ό ίδιος πάντως δε αποκλείει το ενδεχόμενο μίας «αθέτησης πληρωμών» από τη Ρώμη, εξαιτίας της εκτίναξης στα ύψη των επιτοκίων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της χώρας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 1,5% φθάνοντας στο υψηλότερο σημαίο από το 2013, ενώ η αύξηση αυτή καθεαυτή είναι η μεγαλύτερη που έχουν καταγράψει τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Ιταλίας τα τελευταία 26 χρόνια. Την ίδια ώρα ενισχύθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα, με το επιτόκιο του 10ετούς να υποχωρούν κατά 2,82% στο 2,688%.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν το δολάριο, το γιέν και ο χρυσός. Το ευρώ υποχώρησε έναντι του ελβετικού φράγκου, του γιεν και του δολαρίου, πέφτοντας στο 1,15 ευρώ ανά δολάριο και αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας από τον Ιούλιο του 2017.