Στη «σέντρα» τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης πριν το… Μουντιάλ

Στη «σέντρα» τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης πριν το… Μουντιάλ

Τα «αγκάθια» και η νέα σύγκλιση του Washington Group την Πέμπτη για το ελληνικό χρέος

Στις 14 Ιουνίου αρχίζει το Μουντιάλ. Μέχρι τότε, δηλαδή μέσα σε 18 ημέρες, η κυβέρνηση όπως διαμήνυσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει τελειώσει με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που έχουν μείνει πίσω. Θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες, να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα και να το έχει ψηφίσει.

Το χρονοδιάγραμμα είναι στενό και τα υπουργεία θα πρέπει να ανεβάσουν στροφές καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων θα πρέπει οι δανειστές να συντάξουν την καθιερωμένη έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη περί τις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να λάβει την έγκριση και του EuroWorking Group πριν πάει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου. Νέα ανάλυση βιωσιμότητας θα κρίνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Τη συγκεκριμένη κρίσιμη ημερομηνία, στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο όπως έχει υπογραμμίσει ευρωπαίος αξιωματούχος δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.

Το Washington Group

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί την Πέμπτη 31 Μαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του λεγόμενου Washington Group, που θα συνεδριάσει στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των επτά ισχυρών του κόσμου αναμένεται να βρεθεί την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των κυριότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας), με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν ή ενδεχομένως και την ίδια την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες θα διερευνηθούν οι λύσεις και οι πιθανότητες να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί την διελκυστίνδα ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ.

Η προσέγγιση στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα σημάνει θετική έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ, η έκθεση του οποίου όμως θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Τα αγκάθια

Εκτός από τα προαπαιτούμενα που πάνε για μετά τον Αύγουστο όπως η επένδυση στο Ελληνικό (κλείσιμο της οικονομικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο), οι μόνιμοι διευθυντές στο Δημόσιο που  θα τοποθετηθούν τον Οκτώβριο, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2021, το 2019 η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα μέτωπα. Μεγάλα αγκάθια με πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο αποτελούν:

1.   Αντικειμενικές αξίες- ΕΝΦΙΑ: Έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να αποφύγει το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσουν οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αλλά να ισχύουν σε δύο δόσεις. Η πρώτη φέτος και η δεύτερη το 2019 ώστε να μετριαστούν οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα προκύψει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Ένα άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι  είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Σήμερα με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικές ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου ελαφρύνονται οι έχοντες μεγάλη περιουσία αλλά θα γλιτώσουν από την πληρωμή του όσοι θα πιαστούν για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο αφού λόγω αύξησης των τιμών ζώνης θα ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

2.     ΦΠΑ στα νησιά. Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Χίο και Λέρο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2018 εν μέσω τουριστικής σεζόν έρχεται στα νησιά αυτά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών, κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

3.  Πλειστηριασμοί. Οι δανειστές πιέζουν για περισσότερους πλειστηριασμούς για τα χρέη προς το Δημόσιο. Ενώ η διαδικασία ξεκίνησε στις 29 Απριλίου με 15 ακίνητα οφειλετών δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Οι πλειστηριασμοί βγήκαν άγονοι καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Η διαδικασία φαίνεται να έχει παγώσει καθώς σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει αναρτηθεί κανένας προγραμματισμένος πλειστηριασμός για οφειλές προς την Εφορία.